Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönt ljus för whiskysatsning

Vid Ådalens Destilleri AB:s bolagsstämma i helgen föll de sista pusselbitarna på plats för whiskysatsningen i Box. Ägarna lämnade garantierna som krävs för att den nödvändiga investeringen på 17,1 miljoner ska bli verklighet.

– Det känns nästan som att vinna OS-guld, sade Thomas Larsson, som i går gjorde sin första dag som företagets vd på heltid.

En av de första arbetsuppgifterna blir att rekrytera personal för whiskytillverkningen. Det kommer att behövas 6,5 tjänster plus vd för att producera Box singel Malt Whisky.

I slutet av mars kan bygget av destilleriet i gamla Box kraftverk i Marieberg ta sin början. De första whiskydropparna kan produceras tidigast 2013 eftersom det krävs tre års lagring för att få kalla drycken whisky.

Till dess räknar företagsledningen med att tjäna pengar på annan försäljning, som optioner på de kommande whiskyfaten, andra spritprodukter, turism och profilprodukter kring destilleriet.

– Det krävs kunskaper i hantverket och mycket känsla för att tillverka en bra produkt. Troligen blir det en del misslyckanden i början, men de ska bli så få och så korta som möjligt, säger Thomas Larsson.