Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Groda väcker hopp för utdöd tiger

Annons

En groda som varit utrotad har återuppstått - men bara i några få dagar. Experimentet väcker nu hopp bland forskare om att det ska gå att blåsa liv i den tasmanska tigern, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Grodan är egentligen två besläktade arter (Rheobatrachus silus och Rheobatrachus vitellinus). Båda är kända för att avkomman växer upp i honornas matsmältningsapparat. När ynglen utvecklats till grodor, spyr mammorna upp dem.

Detta har inte skett sedan 1980-talet, då djuren försvann från jordens yta. Men via projektet Lazarus, som för tankarna till filmen Jurassic Park där forskare väckte liv i dinosaurier, har man lyckats få grodorna att återuppstå. Med hjälp av dna från vävnad som tagits från de nu utrotade djuren och lagrats i en vanlig frys i 40 år, gick det att byta ut cellkärnan hos en art som är släkt med de utdöda grodorna på långt håll.

Embryona som blev resultatet av transplantationen överlevde bara i några dagar. Men tester visar att de var fulla av de utrotade arternas genetiska material.

Projektet har letts av professor Mike Archer, som samarbetade med specialister på kloning och grodexperten Michael Mahony.

Mahony beskriver tekniken för att bekämpa utrotning.

Vi behöver teknik som gör att vi kan förhindra utrotning, sade han på fredagen.

Forskarna i Lazarus-projektet hoppas nu på att grodförsöken ska göra att den tasmanska tigern kan fås att återupppstå. Det sista kända exemplaret dog i en djurpark i Hobart 1936.

Mer läsning

Annons