Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grismanifestet kommer till Västernorrland – teater och debatt om det ohållbara och hållbara samhället

Nu på måndag inleds det gemensamma teater- och diskussionsprojektet Grismanifestet i Västernorrland. En suggas lidande i en grisfabrik står i centrum.

Scenkonstgruppen spelar monologen Grismanifestet, som handlar en suggas fruktansvärda situation i en grisfabrik – något som får symbolisera en mänsklighet vars livsstil gått i baklås och skenar mot en miljökatastrof.

Efter föreställningen arrangerar Naturskyddsföreningen ett samtal om hur Västernorrland ska ta sig an frågan om klimatförändringarna och ställa om till ett hållbart samhälle. Många spännande gäster som har ett extra starkt intresse för klimat, natur, djur och miljö deltar i samtalen.

I våras turnerade projektet i Stockholm, Småland och Östergötland. För en månad sedan spelade man i Norrbotten, Västerbotten och avslutade med en föreställning i Västsverige på Göteborgsoperan. Och nu är det Västernorrlands tur

Så här skriver Naturskyddsföreningens ordförande i Stockholm, Beatrice Sundberg, om föreställningen.

"Under fem kvällar i början av februari gick pjäsen Grismanifestet på Teater Brunnsgatan fyra i Stockholm. Patrik Franke har skrivit pjäsen som handlar om en sugga som står i en box i en grisfabrik utan att kunna röra sig eller böka i jorden. Särskilt första halvan av pjäsen tycker jag var väldigt känslosam och man blev berörd av hur illa hon har det.

Pjäsen är en monolog och Nadja Franke gör det mycket bra och med stor inlevelse... efteråt kretsade samtalen kring djuruppfödning, köttkonsumtion, hur man för in kultur i miljödebatten, att människan förstör naturen på jorden och inte kan leva i samklang med natur och djur samt behovet av en ny berättelse hur vårt samhälle skulle kunna se ut för att bli mer hållbart. Paralleller drogs med kvinnlig rösträtt som motståndarna sa aldrig skulle bli av. (...) Jag tycker att det är ett bra sätt att förena natur och kultur och att det finns mycket man kan diskutera kring utifrån pjäsen."

Grismanifestet ges i Härnösand 21/11, Sollefteå 22/11, Ö-vik 23/11 och Sundsvall 24/11.