Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripna kopplas till häktade svenskar

Annons

Personer med anknytning till ett företag som hämtar tillbaka bortrövade barn har gripits i Italien.

Gripandena kopplas till ett fall i Tunisien där två svenskar sitter häktade.

"Beväpnade med ryska vapen, pepparspray och elchockvapen har gruppen tagit tiotusentals euro för att kidnappa barn från en förälder till en annan. Barnens liv har varit i fara", heter det i ett uttalande från italiensk polis enligt nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsföretaget ABP World Groups norske vd Martin Waage upprörs över att hans företag utmålas som en kriminell beväpnad liga.

Vi använder aldrig vapen. Om en situation är så farlig att det krävs vapen är det för farligt för ett barn, säger han till TT.

Företagets vd säger också att föräldern måste ha fått ensam vårdnad i domstol för att kunna anlita ABP, som tar sig an 40-50 fall om året där barn förts utomlands.

De fyra som nu har gripits i Italien är personer som företaget köpt tjänster av, bland andra en chaufför och en person som hyrt ut en båt. Waage medger att säkerhetsföretaget har arbetat i Italien, som används som väg ut ur Tunisien. Ett norskt barn fördes till exempel ut via Italien i oktober i fjol.

Två svenska män, 36 respektive 54 år, som jobbar för ABP sitter häktade i Tunisien efter ett uppdrag där i november. De skulle då skydda en norsk kvinna i en vårdnadstvist. Även då hade förberedelser gjorts i Italien.

Vi ville kunna ta ut dem som var i behov i säkerhet om det krävdes, säger Waage.

I samband med gripandena i Italien ska även de häktade i Tunisien ha efterlysts, detta enligt ett uttalande från polisen i Palermo. Den 36-årige svenskens bror tror att italiensk polis gör detta enbart för att hjälpa tunisiska myndigheter.

Det är ett sätt att smutskasta dem inför rättegången, säger han till TT.

Enligt Waage stämmer dock inte uppgiften att de häktade i Tunisien skulle vara efterlysta.

Han säger sig också ha fått information om att 36-åringen kommer att släppas i samband med rättegången den 11 november, men vill inte gå in på fler detaljer.

Mer läsning

Annons