Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gripen för politikermord i Tunisien

Annons

Polis i Tunisien har gripit en misstänkt för mordet på oppositionspolitikern Muhammad al-Brahimi i juli i fjol, uppger inrikesministeriet.

Efter en lång eldstrid greps fyra personer, däribland en man som misstänks för inblandning i mordet på martyren Muhammad al-Brahimi, sade en talesman.

Gripandet skedde nära huvudstaden Tunis. Mordet utlöste stora protester och generalstrejk.

Tunisiska myndigheter har pekat ut den radikala islamiströrelsen Ansar al-Sharia som ansvarig för morden i fjol på de två sekulära politikerna al-Brahimi i juli och Chokri Belaid i februari.

Gruppen stämplades efter morden som terrorgrupp.

Muhammad al-Brahimi sköts till döds av elva skott utanför sitt hem i huvudstaden Tunis. Han var ledamot av den församling som hade i uppdrag att utforma en ny tunisisk författning.

Chokri Belaid var medlem i samma partiallians som Belaid och blev också han ihjälskjuten utanför sitt hem i Tunis.

I tisdags uppgav myndigheterna att Belaids misstänkte mördare dödats i samband med ett polistillslag.

Bakgrund:

Efter växande folkliga protester flydde Tunisiens diktator Zine al Abidine Ben Ali den 14 januari 2011. Han hade styrt sedan 1987.

2011 valde tunisierna en konstituerande församling: ett tillfälligt parlament, med uppgift att skriva en ny författning samt tillsätta en tillfällig regering och president.

Det moderata islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) blev största parti med strax under 40 procent av rösterna. Partiet bildade en övergångsregering tillsammans med två sekulära mitten-vänster-partier.

Landet skakades av omfattande protester efter morden på Chokri Belaid och Muhammad al-Brahimi. Regeringen sprack.

I centrum för konflikten står motsättningar mellan de sekularistiska partierna och parlamentariska islamister. Dessutom attackeras staten av extrema islamister, som är emot demokrati. (TT)

Mer läsning

Annons