Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gripande Requiem av Fredrik Sixten

Fredrik Sixtens Requiem är ett starkt och gripande verk om en god väns plågsamma död. Ett verk som ändå avslutar ljust och hoppfullt.

Annons

"Mitt ljus är släckt, min natt är här. Så bed för mig: Kyrie eleison" sjunger Anders Larsson i författaren Bengt Pohjanens stämningsfulla text.

Vi som lyssnade i en fullsatt Härnösands domkyrka i fredags kväll hade alla våra egna bilder. Men vi var nog många som hade bilden av Patrik Runeke. Domkyrkokomminister Patrik Runeke var mycket uppskattad av många, inte minst yngre människor i Härnösand. Han var min dotters konfirmationspräst och jag såg framför mig denne mjuke och vänlige unge man. Han dog bara 37 år gammal av en mycket plågsam åkomma. Han berättade när han kom till Härnösand i en intervju i Tidningen Ångermanland om sin godartade tumör. Tyvärr skulle den godartade tumören till slut ta hans liv. Han hade obeskrivligt svåra plågor under sina sista dagar.

Fredrik Sixten skrev sitt Requiem för att i musik uttrycka sina känslor inför Patrik Runekes död. Verket är också tillägnat Patrik Runeke.

Fredrik Sixtens Requiem utrycker alla de känslor som övermannar oss efter att en kär vän eller kär anhörig lämnat jordelivet. Förlusten är alltid en chock, hur lång och obönhörlig sjukdomen än var.

Fredrik Sixten hade skrivit många verk när han i Härnösand skapade sitt första storverk. En svensk Markuspassion har uppförts många gånger sedan den direktsända (i P2) uruppförandet 2004 i Härnösands domkyrka.

Med En svensk Markuspassion blev Fredrik Sixten definitivt den främste tonsättaren i svenska kyrkan.

Efter verk som Ett svensk juloratorium, Magnificat och en svensk jazzmässa är han en stor och internationellt framstående svensk tonsättare. Det är en mycket stor tillgång för Härnösand att han är domkyrkoorganist i Härnösands domkyrka. Jag har skrivit det många gånger på kultursidan men det tål alltid att upprepas.

Det här framförandet av Fredrik Sixtens Requiem var också storslaget på många sätt. Internationellt framstående Radiokören fick lyssnaren att häpna. Ragnar Bohlin är en av våra allra främsta kördirigenter och ledde det här framförandet med stor precision och känsla.

Sopranen Karin Ingebäck och basen Anders Larsson var mycket bra. Karin Ingebäck sjunger i ett parti med en sällsynt kraft för en sopranröst.

Jag har nog sällan hört Nordiska kammarorkestern bättre än i Fredrik Sixtens Requiem och i Arvo Pärts Cantus in memory of Benjamin Britten och amerikanske körtonsättaren Eric Whitacres When David Heard.

Ni som inte hörde direktsändningen i P2 i torsdags från GA-kyrkan i Sundsvall får så småningom höra en liveinspelad cd-skivan från konserterna i Sundsvall och Härnösand.

Fredrik Sixtens Requiem är ett mycket stort verk och kanske också hans allra mest gripande verk.

Requiem

Tonsättare: Fredrik Sixten

Solister: Karin Ingebäck, sopran, Anders Larsson, bas

Radiokören

Nordiska kammarorkestern

Dirigent: Ragnar Bohlin

Härnösands domkyrka, fredag kväll.