Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grillad lyx – med Linnéa och Peter

Deras restaurang går som ett lokomotiv.
Men vad mäktar Linnéa och Peter när spis byts mot grill?
Tja, en smarrig lammbringa, till exempel.

Uppdraget till Linnéa Liljedahl och Peter Eriksson – som i ungefär ett och ett halvt år drivit omtyckta restaurangen Linnéa och Peter – var att bjuda på en grillning som skulle kunna vara deras sista.

– Intressant upplägg, tyckte Linnéa inför grillningen.

– Här kan man tänka på många olika sätt. Vi får se vad jag och Peter fastnar för. Vi ska göra någonting som andra också kan fixa till utan att det tar för mycket tid eller kostar mycket pengar.

Några dagar senare hör Linnéa av sig och berättar att det kommer att serveras lammbringa, bland annat. Någonting om bakade ägg också, och att hon är på väg ut för att ordna med ingredienserna.

– Det är lika bra att jag handlar själv eftersom jag inte har helt klart för mig vad som kommer att användas. Men jag är rätt säker på att det ska bli god mat.

Och spännande, hade Linnéa kunnat lägga till. För vad sägs om bakade ägg?

– Vi har dem på restaurangen. Många frågar hur vi gör för att de ska få den där speciella smaken och konsistensen.

Hur gör ni?

– Vi har specialgrejer för att få till äggen. Men för vanligt folk som vill prova så räcker det med ägg och en diskmaskin. Placera äggen i maskinen och kör det långa programmet.

Hur har ni resonerat inför den här grillningen, som många nog kommer att vilja kopiera?

– Påsk är lammtider. Och både när det gäller kött och annat finns det lokala producenter som vi köper av. Ett tips är att förbereda maten så att det inte blir för mycket matlagning nära inpå middagen. Det gäller att ha tid för sina gäster, gärna vid grillen.

– Ha inte för mycket att tänka på; som att en massa olika saker måste bli klara samtidigt – eller att det finns mat som lätt kan brännas. Man ska kunna ta en öl och umgås samtidigt som det sista fixas.

Hos Linnéas föräldrar i Gullvik är det som gjort för att umgås och trivas. Den stora uteplatsen rymmer såväl kock med sin utrustning som gäster och möjlighet att sitta ute och äta.

– Har man satt grundsmakerna ordentligt – i vårt fall skedde det i går när vi tog hand om lammbringan – så behöver man inte bli ståendes så mycket i köket.

När grillar ni?

– När vi har tid, när vi är lediga och när det är säsong. Det är intressant att olika råvaror finns tillgängliga olika tider på året. man ska ta vara på det och använda det som finns, man ska inte kunna köpa allting hela tiden, säger Peter.

Vad är viktigt vid grillen?

– Jag använder helst kol. Gallret är ganska viktigt. Det får gärna vara tungt så att det håller temperaturen bra, och så att det kan bidra till härliga smaker.

Annars finns detaljer som Linnéa anser att man inte ska vara så toknoga med.

– Äh, titta på det här som vi gjort nu. Det ser väl väldigt gott ut, trots att jag bara lagt upp det lite hur som helst. Antingen är man precis som fan, eller så kan det vara mat all over the place. Och har man chansen när man grillar, så kasta gärna på en färsk korv också.