Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greklands största banker säger ja

Annons

Det mesta tyder på att Grekland får till ett program för återköp av obligationer sedan de sex största bankerna signalerat grönt ljus.

Samtidigt åkte euron på en snyting på fredagen, sedan en ECB-ledamot målat upp en räntesänkning 2013 som ett troligt scenario.

Om läget inte förbättras - och chansen att det blir någon väsentlig förbättring är liten - så är det möjligt att vänta sig en ränteförändring nästa år, sade ECB-ledamoten Jozef Makuch på en konferens i Bratislava.

Uttalandet görs sedan både ECB och Bundesbank kraftigt sänkt sina BNP-prognoser.

Samtidigt rapporterar Reuters att Greklands sex största banker är beredda att delta i den grekiska regeringens program för återköp av obligationer.

Sammantaget sitter Greklands storbanker på drygt en fjärdedel av obligationerna som omfattas. Grekland har erbjudit 10 miljarder euro i form av sex månaders växlar från eurozonens stödfond ESM som ersättning för grekiska obligationer för cirka 30 miljarder euro.

Greklands finansminister Giannis Stournaras - som tidigare påpekat att det är bankernas "patriotiska skyldighet" att ställa upp - säger till den lokala radiostationen Real news att regeringen garanterar bankerna ett ekonomiskt skydd mot de förluster som eventuella stämningsansökningar från aktieägare kan innebära.

Mer läsning

Annons