Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekland lanserar återköpsprogram

Annons

Grekland köper tillbaka statsobligationer, förutsatt att nya nödlån betalas ut. Beskedet fick landets bankaktier att lyfta och tryckte ned räntorna.

Greklands regering erbjuder återköp av egna obligationer för 10 miljarder euro. Som högst erbjuder Grekland befintliga obligationsägare 32,2-40,1 procent av obligationernas värde i ett erbjudande som sträcker sig till på fredag.

Som villkor ställer Grekland att landet får utbetalat nya nödlån från EFSF, som ska finansiera återköpen.

Marknadsreaktionen var positiv till detaljerna programmet, som lades fram som ett sätt att sanera skuldberget för det krisdrabbade landet på ett krismöte i Bryssel i förra veckan. På Atenbörsen lyfte aktierna kraftigt för bankerna, vars medverkan är avgörande för att programmet ska kunna dra ned skuldberget.

Samtidigt föll räntan på Greklands tioåriga obligationer till 14,65 procent, den lägsta nivån sedan april 2011. I samband med Greklands historiska skuldnedskrivning i mars i år var tioårsräntan på cirka 40 procent.

Själva återköpen, som syftar till att reducera Greklands skuldbörda med cirka 20 miljarder euro, är planerat till att äga rum den 17 december. Som betalningsmedel ska Grekland använda sexmånaders skuldväxlar från eurozonens stödfond EFSF för upp till 10 miljarder euro.

Mer läsning

Annons