Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiskt krismöte om statsskulden

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou kallade på torsdagen till krismöte över partigränserna sedan regeringen konstaterat att den grekiska statsskulden vuxit till rekordhöga 300 miljarder euro.

I detta läge krävs nationell samling för att lösa problemen. Det är en situation som är orättvis mot vårt land, som har en stor potential som vi nu inte kan utnyttja, sade Papandreou.

Samtidigt anslöt sig Europeiska centralbanken (ECB) till dem som vid sidan av den grekiska regeringen försökte lugna marknaden.

Ingen EU-hjälp

Ewald Nowotny, medlem i ECB:s direktion, upprepade dock finansminister Anders Borgs besked i onsdags att det inte finns utrymme för någon särskild EU-insats för att rädda Grekland ur sin budgethärva.

Frågan om Greklands budgetproblem, som vissa befarar ska börja skaka om hela euro-området, väntades även tas upp på EU-toppmötet i Bryssel.

Den finns formellt inte med på dagordningen. Men jag antar att premiärministrarna kommer att relatera till problemet informellt, då situationen i Grekland är väldigt allvarlig, sade Sveriges EU-minister Cecilia Malmström (FP).

Den grekiska börsen återhämtade sig något på torsdagen efter att på bara två dagar tappat omkring 10 procent sedan Fitch Ratings i tisdags sänkt kreditbetyget för Grekland från A-minus till BBB-plus.

Skuld större än BNP

Greklands budgetunderskott befaras växa till 12,7 procent av BNP 2009 och statsskulden beräknas till 113 procent av BNP, vilket gör att landet med råge är det som efter finanskrisen bryter mest mot taken i EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.

Enligt pakten får budgetunderskotten som högst uppgå till 3 procent av BNP, medan statsskulden inte får överstiga 60 procent av BNP.

Vi är självklart bekymrade. Det är en svår situation som kräver tid, politiskt mod och vissa reformer, sade Malmström. Vi är i samma familj, vi försöker att stödja varandra, tillade hon.

Samma budskap hördes från Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Vad som händer i en medlemsstat påverkar alla andra medlemmar, särskilt då vi har en gemensam valuta, vilket innebär att vi har ett gemensamt ansvar.