Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiska regeringen under press

Annons

Den grekiska regeringen pressas mellan kraven från omvärlden och det grekiska folkets förväntningar.

Samtidigt som gatuprotester bröt ut mot regerings besparingsplaner gjorde marknaden tummen ner för desamma.

Åtgärderna som aviserades av premiärministern i går (måndags) anses inte vara tillräckliga, så många på marknaden har börjat sälja sina aktier, sade Constantinos Vergos, analyschef på Cyclos Securities.

Beskedet om åtgärder från Greklands nyvalde socialdemokratiska premiärminister Giorgos Papandreou i måndags kom efter en tids påtryckningar från EU-kollegor, däribland den svenska regeringen.

Papandreou planerar att dra ned på utgifter för socialförsäkringen och införa en 90-procentig skatt på bankbonusar för att få bättre balans i statsbudgeten.

Den fackliga organisationen Pame blockerade ingången till finansdepartementet på tisdagen och rullade ut banderoller från taket på byggnaden, på vilka man varnade för en "nedmontering av socialförsäkringen".

Det leder inte till något annat än fattigdom, sade Pame-företrädaren Christos Katsotas.

Pame, en facklig organisation med kommunistiska förtecken, planerar en landsomfattande strejk på torsdag i protest mot nedskärningsplanerna.

Börsen i Aten sjönk i marknadsoron, sänkt främst av kursfall för stora grekiska banker. Och skillnaden på räntorna på grekiska statsobligationer och motsvarande statspapper från Tyskland steg igen.