Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiska bankaktier på fall

Det bar iväg utför för grekiska bankaktier på torsdagen. Ännu en kreditvärderare, Standard & Poor's, har sänkt Greklands kreditbetyg och samtidigt varnat för ytterligare sänkningar.

Sänkningen kom bara timmarna efter det att Greklands finansdepartement sagt att man hoppas kunna börja ta upp nya obligationslån i början av 2010 för att täcka upp luckor i budgeten.

För att undkomma ännu en sänkning från Standard & Poor's måste den grekiska regeringen visa att man får den inhemska opinionen att acceptera planerade åtstramningar.

Standard & Poor's-sänkningen följer på samma åtgärd från konkurrenten Fitch Ratings, en sänkning som skakade om börs- och valutamarknaden i orosvågorna efter Dubai-krisen.

De grekiska bankaktierna föll med nästan 4 procent på torsdagen, enligt branschindex från Aten.

Greklands regering planerar att låna upp omkring 5 miljarder euro eller 10 procent av 2010 års totala lånebehov i slutet av januari.

Budgetneddragningar, skattehöjningar, effektivitetsåtgärder och hårda tag mot skatteflykt 2010 har redan aviserats för att hålla underskottet nere, men marknaden tvivlar både på omfattningen om möjligheten att få igenom allt.

I år är budgetunderskottet nära 13 procent av landets BNP, vilket kan jämföras med taket i EU:s stabilitetspakt på 3 procent av BNP.

Statsskulden beräknas 2010 svälla till 121 procent av BNP, vilket gör landet till eurozonens budgetmässiga sorgebarn nummer ett.