Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekisk budget andas framtidstro

Annons

Krislandet Grekland kommer sätta punkt för sex år med krympande BNP nästa år, enligt ett budgetförslag från regeringen som pekar på tillväxt.

Budgeten bygger på en prognos om tillväxt på 0,6 procent 2014 efter BNP-fallet på cirka 4 procent i år. Sedan 2007 har Greklands ekonomi krympt med cirka 25 procent samtidigt som arbetslösheten har rusat upp till rekordnivåer på över 27 procent.

Grekland har fått två stödpaket med nödlån från IMF och euroländerna, på sammanlagt 240 miljarder euro, sedan landet till följd av skuldproblem slogs ut från kapitalmarknaden 2010.

Landets budgetunderskott 2014 beräknas hamna på 2,4 procent av BNP. Rensat för räntekostnader är målet att budgeten ger ett överskott på 1,6 procent av BNP.

Statsskulden beräknas nästa år till cirka 322 miljarder euro eller 174,5 procent av BNP, vilket kan jämföras med EU-snittet för statsskulder på drygt 90 procent av BNP.

Inför åren 2014-2015 saknas i dagsläget fortfarande täckning på drygt 10 miljarder euro i Greklands budget, vilket många tror kommer att innebära att landet måste förhandla till sig ytterligare ett stödpaket med nödlån. Många räknar även med att statsskulden måste omstruktureras igen, trots rekordnedskrivningen av obligationslån från privata långivare 2011 på cirka 107 miljarder euro. Denna gång kan det dock komma att bli de andra euroländerna som får ta smällen i stället för pensionsfonder och privata investerare.

Ett alternativ som har föreslagits inför ett möte med euroländernas finansministrar i november är att Grekland tar ett 50-årigt obligationslån för att skjuta delar av återbetalningskraven framför sig. Sänkt ränta på bilaterala nödlån, från andra euroländer, är ett annat alternativ som har diskuterats.

Mer läsning

Annons