Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenwald: Norge ljuger om NSA

Annons

Norges uppgifter om att samtal som avlyssnats av NSA handlar om signalspaning i Afghanistan stämmer inte. Spaningen är riktad mot norrmän, enligt journalisten Glenn Greenwald.

Frilansjournalisten Greenwald, som är den person som Edward Snowden har gett NSA-dokumenten till, vidhåller att övervakningen är riktad mot norrmännen och inte gjord i Afghanistan, något som norska politiker och underrättelsepersonal har sagt efter avslöjandet om avlyssningen i Dagbladet.

Påståendet från chefen för den norska underrättelsetjänsten om vilka som var målet för registreringen är helt annorlunda än vad som står i NSA:s egna dokument. Jag tror att de (norska myndigheterna) kommer att bli tvungna att förklara den stora skillnaden, säger Greenwald i en intervju med DN. Är han felinformerad, är han förvirrad eller ljuger han? Jag vet inte, säger Greenwald om underrättelsechefen.

Svenska FRA ska ha granskat dokumenten och Fredrik Wallin på myndigheten är övertygad om att samtalen är registrerade i ett "kris- eller krigsområde", sannolikt Afghanistan, säger han till DN.

Det finns en del detaljer i datan som framgår av de här dokumenten som gör att man kan säga det. Sen vill jag inte gå in på exakt vad det är men eftersom vi själva håller på med signalspaning så kan vi säga det, säger Wallin.

Enligt Greenwald vore det "löjligt" att NSA skulle vara beroende av Norge för telefonövervakning i Afghanistan.

Han lovar fler avslöjanden om övervakning i Norge "de närmaste dagarna".

Öppenheten om underrättelsetjänstens arbetsmetoder riskerar att göra Norge mer sårbart för terrorangrepp, anser Henrik Thune, verksam vid Norsk Utenrikspolitisk Institutt med Mellanösternfrågor som specialitet.

Han är förvånad över att Etterretningstjenestens chef i veckan kallade till presskonferens och berättade om samarbete med amerikanska NSA. Då dementerade chefen också medieuppgifter om massiv mobilövervakning i Norge.

Mer läsning

Annons