Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenaway hedras i Stockholm

Annons

Jurymedlemmen Ai Weiwei skickar en tom stol.

Regissören Mohammad Rasoulof är fast i Iran.

Frånvaron av två prominenta gäster gör årets tema på Stockholms filmfestival extra tydligt.

Frihet, eller kanske snarare bristen på frihet, löper som en röd tråd genom Stockholms filmfestivals program. På tisdagen presenterades filmer och gäster och som vanligt kommer många spännande namn till festivalen. Tyvärr är det ett par som har blivit förhindrade att medverka.

"Oroande situation"

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei är med i festivaljuryn men sitter i husarrest. Han har dock lovat att tillverka och skicka en stol, som ska stå tom under festivalen om allt går som planerat. Den iransk-tyske regimkritiske regissören Mohammad Rasoulof, festivalaktuell med filmen "Manuscripts don't burn", kommer inte heller. Han har fått sitt pass fråntaget och får inte lämna Iran. Festivalchefen Git Scheynius är mycket oroad över hans situation.

Det är helt oacceptabelt att de håller honom i landet. Vi har lämnat in en protest till Irans ambassad och har haft kontakt med några filmvänner i Iran för att höra hur han har det. Men vi har tyvärr förlorat kontakt med dem.

Prisade gäster

Desto mer glädjande är att den franska regissören Claire Denis kommer. Hon tilldelas, som tidigare meddelats, årets Lifetime achievement award. På pressträffen avslöjades att Peter Greenaway, regissören bakom bland andra "Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare", är årets mottagare av Stockholm Visionary Award.

Festival on demand

Även i år ska fem filmer erbjudas filmälskare hemma i tv-soffan. Stockholms filmfestival var tidigt ute med att erbjuda festivalfilmer via Telias videobutik och i början blev reaktionerna från biografbranschen negativ. Men nu tycker Git Scheynius sig se ett trendbrott.

Man vågar mer i dag. Det produceras mer kvalitetsfilm än någonsin och digitalisering är ett bra sätt att få ut dem till hela Sverige. Ingen av de här filmerna har svensk distribution men vi hoppas att de kanske kan få det efter festivalen.

Den 24:e upplagan av Stockholms filmfestival pågår 6-17 november.

Mer läsning

Annons