Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida förskrivs mer antidepressiva

Annons

Allt fler gravida behandlas med antidepressiva läkemedel.

På sex år har antalet kvinnor som får receptbelagd antidepressiv medicin ökat med 55 procent, enligt siffror som TT låtit Socialstyrelsen ta fram.

2007 var det cirka 2 600 kvinnor som hämtade ut antidepressiv medicin, 2012 var siffran drygt 4 000.

Under samma period har förskrivningen av antidepressiva i befolkningen som helhet bara ökat med 10 procent.

Vi bedömer att kvinnor har varit underbehandlade tidigare. Man har inte vetat så mycket om preparatens risker och har därför varit väldigt restriktiv. Men nyare studier har tonat ner allvarlighetsgraden, säger Margareta Blomdahl, överläkare inom psykiatri och konsult inom specialistmödravården i dessa frågor.

Att vara deprimerad är lika vanligt under graviditet som annars. Ungefär 5 procent av kvinnorna drabbas av allvarligare tillstånd. Andelen som tar ut recept på antidepressiv medicin ligger på 3,8 procent.

Framför allt används SSRI-preparat, som generellt ger färre och mildare biverkningar än de äldre läkemedlen. Men även om risken för skador på fostret bedöms som mycket liten är behandling inte okomplicerad. Framför allt är det inte känt vad behandlingen har för effekter på lång sikt.

Hur medicineringen påverkar barnens utveckling vet vi faktiskt ingenting om. Hade det varit väldigt stora effekter hade vi märkt det, men det är möjligt att det finns oönskade effekter av mindre styrka som vi inte känner till, säger Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons