Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grått är det nya vita – men den som vill vara trendig väljer en ”greige” färg på väggarna

Lagomgrå, söndagsgrå, silvergrå – grått är det nya vita. Det betyder inte att färgsättning har blivit enkelt. Det finns mängder av nyanser att välja bland. Ett begrepp att lägga på minnet är "greige".

För Plus-kunder: Marcus bygger hus – på gammalt sätt: "Det är lite som att bygga lego"

Ljust och fräscht är lätt att skoja om, men den färglösa inredningen fortsätter att vara populärt. Den som vill vara trendig väljer numera grått hellre än vitt.

– Många inreder hela rum med grått i olika nyanser, berättar färgsättaren Katja Stern när hon visar runt bland färgprover på Måleributiken i Alvik.

Grått är en bra basfärg. Den binder samman inredning på ett lugnt sätt och skapar enhet. Vitt, svart och alla grå nyanser däremellan kallas ofta för ickefärger eftersom de inte utgår från primärfärgerna i en färgtoncirkel. De används mer för att göra de riktiga kulörerna mörkare eller ljusare. På samma sätt gör grått i olika toner våra hem antingen mörkare eller ljusare. Det går att skapa helt olika känsla beroende av vilken palett av grått man väljer.

– Fler har på senare tid upptäckt att det blir mer ombonat med mörkare nyanser. Ögat vänjer sig snabbt. När man väl har börjat måla med de mer mättade färgerna vill många ha mer av det.

Läs också: Mönstermix med wow-faktor redan i farstun – följ med hem till inredaren Sara i Borlänge

Det färglösa idealet har dominerat heminredning ända sedan början av 2000-talet. Länge var det mesta vitt i olika brutna varma nyanser som stockholmsvitt och äggskalsvitt. Därefter kom cappuchino och lattenyanserna. Nu är "greige" ett innebegrepp. Med det menas beige och grått i kombination så att upplevelsen blir varmt grå, men kallare än beige.

Det färglösa inredningsidealet betyder inte att färgsättning är enkelt. Kanske är det tvärtom mer petnoga med nyanser, ytfinish och struktur än det har varit tidigare. Tillsammans med genomtänkta detaljer, som att måla in element, tavelhyllor och även vissa möbler i samma färg som väggarna, skapas miljöer som stilmässigt känns moderna. Många väljer grått som drar lite åt blått eller grönt.

– Riktigt matta färger är inne. Till och med lister och socklar är matta, trots att det är mer praktiskt att välja en färg med lite glans för att kunna torka rent. Jag brukar rekommendera en halvmatt eller halvblank färg på snickerier, säger Katja Stern.

Att bara inreda med grått kan låta trist, men det behöver det inte vara. Det finns en ny generation dekorfärger som gör det grå levande och som flirtar med den industriella trenden. Det går att måla fram en känsla av betongvägg, stenvägg eller kalkputs och resultatet blir förvånansvärt likt originalet. Nytt är också metallickulörer som ger en skimrande kontrast till de matta ytorna.

För Plus-kunder: Annica startade eget – nu är hennes inredningsföretag störst i länet

Som färgsättare uppmuntrar Katja Stern den som vill att addera fler färger i hemmet. En grå bas är den perfekta grunden för att framhäva och samtidigt lugna ned färgglada möbler och textilier. Ett tips är också att måla med rostfärg (lätt att missta för äkta rost) för att förstärka eller addera en ruff industrilook. Även naturmaterial som trä och läder passar bra i de grå rummen.

Frågan är vad Katja Stern har för färgtips till den som längtar efter att ha en "riktig" färg på hela väggarna?

– Det finns en mild färgskala med smutsigt gröna och blå färger som för tankarna till 1950-talet, exempelvis aqua- och buteljgrön. De är fina i de flesta miljöer och passar jättebra i det svenska ljuset.

Tips för att hitta rätt nyans

► Samla bilder från tidningar, Instagram eller Pinterest för att se vad du tilltalas av.

► Provmåla. En nyans ser olika ut om rummet ligger i syd- respektive norrläge. Det räcker inte med en liten provlapp.

► En grundregel är att det ofta blir bättre med varmare nyanser i norrläge, eftersom ljuset är kallt och blåtonat där. Kallare färger passar i söderläge, helst med mycket ljusinsläpp, då blir hela rummet naturligt varmare och gulare.

► En neutral grå färg är varken kall eller varm. Med neutralt grå väggar får detaljerna sätta tonen för rummet.

► En mörk nyans gör att rummet upplevs mindre men mysigare. En ljus nyans skapar rymd.

► Måla in element i samma färg som väggen, då smälter de in bättre.

► Välj en palett med färger, gärna ton i ton, som du jobbar med. Om du väljer en kall väggfärg kan det vara läckert att matcha med kalla detaljer i silver och metallic. Om du väljer en varm väggfärg kanske material i varma toner som mässing, gult och rost ingår i paletten.

► Spara både NCS-numret och uppgift om fabrikat om färgen skulle behöva kompletteras i framtiden.

Läs också: Ann-Britt förvandlade tråkiga skåpluckor till ett färgsprakande regnbågskök