Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis vaccin för barn välkomnas

Landstinget i Västernorrland inför gratis vaccinering för barn mot pneumokocker.

Det tas emot med glädje hos Barnplantorna, en intresseorganisation för hörselskadade barn.

- Jättebra att landstinget i Västernorrland går före och redan nu erbjuder små barn vaccin mot livshotande bakterier, säger Ann-Charlotte W Gyllenram, Barnplantornas ordförande. Jag hoppas att fler landsting fattar beslut om att inleda vaccination i år.

Socialstyrelsen har beslutat införa pneumokockvaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, men det träder i kraft först i januari. Stockholms län, Örebro och Jönköping har gått före och börjat vaccinera.

I Västernorrland erbjuds vaccination mot pneumokocker till alla länets barn som är födda efter 1 april i år. Barn vaccineras vid 3, 5 och 12 månaders ålder. I praktiken blir det alltså gratis från 1 juli.

Vaccinet skyddar mot varianter av pneumokocker som kan ge mycket svåra infektioner som hjärnhinneinflammation.

73 barn i Sverige drabbades av allvarliga pneumokockinfektioner under 2007. Tre dog. Barn som överlever kan bli döva eller få grava hörselskador.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14