Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gratis klimatsex i dansk protest

Gratis sex med prostituerade för alla besökare på klimattoppmötet i Köpenhamn.

Erbjudandet kommer från Sexarbejdernes intresseorganisation i Danmark och är egentligen en protestaktion.

Köpenhamns kommun, med den socialdemokratiska överborgmästaren Ritt Bjerregaard i spetsen, har lyckats reta upp föreningen som organiserar 970 sexarbetare runt om i Danmark genom att uppmana mötesdeltagarna att avstå från att köpa sex under de två mötesveckorna 7-18 december:

De använder klimatmötet för att profilera sig själva som en etisk kommun och de gör det på bekostnad av en laglig näringsverksamhet, på bekostnad av sexarbetarna, säger organisationens taleskvinna Susanne Möller till TT.

Föreningens motdrag blir en uppseendeväckande aktion: Gratis sexuella tjänster till alla de tusentals klimatmötesdelegaterna. De kan använda det vykort som Köpenhamns kommun skickat ut till mötesdeltagarna som betalningsmedel. "Be sustainable: Dont buy sex", är kommunens budskap.

De enda mötesdeltagare som undantas från gratiserbjudandet är anställda inom Köpenhamns kommun.

Det är en myt att toppmötesdeltagare skulle vara osedvanligt benägna att köpa sexuella tjänster och att mötet skulle dra till sig prostituerade inklusive offer för människohandel från hela världen, hävdar Susanne Möller.

I Danmark är sexköp inte olagligt, men hon ser en tydlig tendens i den danska debatten, som hon befarar kan leda till förbud mot sexköp i förlängningen:

Det finns en tendens att blanda ihop arbete med kriminalitet, som människohandel, med att bekämpa oss sexarbetare. Det tycker vi är ett problem, för de fokuserar inte på dem som verkligen är offer för människohandel.