Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gråt inte krokodiltårar över digitaliseringens möjligheter

Annons

Västerbottens landshövding Magdalena Andersson är på krigsstigen. Tillsammans med i stort sett alla ledande politiska företrädare i Umeå – inte minst kommunalråden Hans Lindberg (S) och Anders Ågren (M) – protesteras det mot beslutet att trafikledningen vid Umeås flygplats ska fjärrstyras från Arlanda.

Det handlar naturligtvis om att jobb riskerar att försvinna från den norrländska huvudstaden. Men utifrån ett västernorrländskt perspektiv är det rätt märkligt att storebror Umeå ojar sig så förfärligt över någonting som redan är en realitet för oss här på hemmaplan.

Faktum är att Örnsköldsviks flygplats, och Sundsvall Timrå flygplats, var först i världen med fjärrstyrd flygtrafikledning. Men snart kommer också Linköpings flygplats att skötas digitalt från kontrollcentralen i Sundsvall.

Och över denna fascinerande omställning, och framgångsrika teknikutveckling, har de nu så bekymrade västerbottningarna inte bekymrat sig alls...

Bypolitiken är påtaglig i Västerbotten. Det är nämligen inte enbart Umeås flygplats som ska fjärrstyras från Arlanda. Detsamma gäller flygplatserna i Kiruna, Östersund, Visby och Malmö.

Den svenska tekniken som ligger bakom att fjärrstyrd flygtrafikledning kallas för Remote Tower Services (RTS) och har utvecklats av Saab tillsammans med Luftfartsverket. RTS går nu också på export till bland annat England och ett avtal finns om en demoanläggning i Swanwick i Hampshire.

Vi pratar med andra ord om en riktig framgångssaga för svenskt näringsliv.

Men det är inte enbart på flygområdet som Sverige framgångsrikt har utvecklat fjärrstyrning. ABB i Umeå och Umeåföretaget Oryx Simulation har bland annat tagit fram teknik för fjärrstyrning och simulering som ska göra gruvarbete säkrare hos Boliden.

– Det här är en del av det vi kallar framtidens gruva, där en av trenderna är delvis obemannade gruvor, säger Johan Granström, projektledare vid ABB:s kontor i Umeå med särskilt ansvar för automation inom gruvor och processindustri, i ett pressmeddelande.

Ja, ni ser. De Umeåpolitiker som nu ojar sig över att vissa jobb riskerar att försvinna från Umeå är samma Umeåpolitiker som i nästa stund välkomnar de lokala teknikframgångarna – som på sikt kommer att innebära att arbetstillfällen försvinner på annat håll i Norrland.Det är hög tid att sluta gråta krokodiltårar över digitaliseringens möjligheter.