Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränslöst bra konsert

Det var förväntan i luften när Jon Terje Svendsen höjde taktpinnen och de första tonerna i ouvertyren till Cosi fan tutte av Mozart ljöd i den stora kyrkan i Ramsele i lördags.
Och minut för minut höjdes stämningen i ett program som var varierat, välspelat och vibrerande av spelglädje.
Med solkatter på instrumenten och en publik som inte sparade på applåderna blev stämningen i lokalen nästan euforisk.

Annons

På Europadagen avslutades "fokusåret i vänkommuner" med en konsert i Sollefteå kommun. Det blev en konsert med solister, kör och musiker med anknytning till kommunen och tillsammans med Nordiska kammarorkestern, där flera av musikerna också har ett förflutet i Sollefteås musikliv.

En konsert som bara ges en gång - och det blev en gång där de som var där gick hem med en stor musikupplevelse i bagaget.

Programmet inleddes med opera och avslutades med Europahymen (sista satsen i Beethovens nionde symfoni) och däremellan fanns allt - från jazz till folkmusik, från svensk till afrikanskt och med en gränslös vidd.

Anna Sandström (Multrå) i Despinas aria angav tonen för kvällen med både röst och rörelser och de första applådåskorna kom redan där.

Anneli Björklund (Näsåker) tolkade Memory och What a Wonderful World med bravur och nä rUlrika Bodén sjöng Just nu når de vôrte kålt (I denna ljuva sommartid i Nicke Sjödins tolkning) och med Crescendokören som stöd gick en tyst glädje genom rummet.

I Hundraårsvisan tog Ulrika Bodén fram folkvisetonen.

Samspelet mellan solister och dirigent var totalt.

Den 30 personer starka Crescendokören sjöng Uppmuntran av Wolf Biermann och medverkade också som stöd till sångare, både svenska och afrikanska. Det afrikanska stod Lamine Kanoute, Ibou Gaye, Olov sjögren, Örjan Schwieler och Putte Kihl för när de spelade afrikanska hyllningssånger både från Senegal och Sydafrika. Kanoute hanterade med bravur en balafon.

Nordiska kammarorkestern fick en utmaning i att hinna med i de afrikanska rytmerna - och hela kyrkan svängde.