Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granatgevär till Burma utreds

Annons

Inspektionen för strategiska produkter ska utreda hur det svenska granatgeväret Carl Gustaf kommit att användas i inbördeskriget i Burma. EU-länder får inte sälja vapen till Burma sedan 1990.

En av de senaste exportmodellerna av det svenska granatgeväret Carl Gustaf används i inbördeskrigets Burma, skriver svd.se. I oktober var de i bruk mot lokala rebeller och civila mål i norra Burma. Till slut drevs regeringsstyrkorna bort och lämnade sex exemplar av granatgeväret efter sig.

Saab, som har rapporterat saken till myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP), poängterar att företaget inte exporterar några vapen till Burma. Alla vapen som går på export omfattas av ett slutanvändaravtal som tecknas mellan staten Sverige och staten i fråga, som säger att man inte får exportera vapen vidare.

Bryts det mot det så är det allvarligt, säger Sebastian Carlsson, presschef på försvarskoncernen, till TT.

Sedan 1990 har EU haft ett vapenembargo mot Burma.

När Saab fick se bilderna på granatgeväret och ammunitionen informerade man omgående ISP, som är den myndighet som hanterar slutanvändaravtalen.

ISP har nu inlett en utredning för att kunna ta reda på alla detaljer kring den misstänkta vapenexporten.

Dels har vi fått bildmaterial, dels också serienummer. När man har ett serienummer har man också möjlighet att följa en produkt på ett annat sätt och kan titta på vilka tillstånd som finns, säger Diana Malm, kommunikationsansvarig. Självklart ska svenska vapen inte förekomma på ställen dit det inte finns tillstånd att exportera. Så mycket kan jag säga, men i det här specifika fallet får vi nu se vad den här utredningen visar, säger hon till TT.

Enligt riksdagens riktlinjer för vapenexport ska handeln stoppas med ett land som exporterar vapen vidare till tredje land. Granatgeväret Carl Gustaf har i Asien bara sålts till Indien och Thailand, men Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen har även tidigare fått rapporter om att vapnet använts av Burmas armé i inbördeskriget i landet.

Även Miljöpartiet kräver att regeringen utreder frågan och skyndsamt agerar i enlighet med den svenska lagstiftningen.

"Svenska vapen ska inte säljas till Burma. Att svenska granatgevär ändå hamnat där är en effekt av den okontrollerade vapenexporten som gör det svårt att garantera att vapen avsedda för ett land inte hamnar i orätta händer", säger Peter Rådberg, Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson, enligt ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons