Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafiken lever på Vårsalongen

Annons

Fredrik Reinfeldt dyker upp här och var och Pussy Riot har blivit textil konst. Men valåret till trots bjuder årets Vårsalong på Liljevalchs konsthall inte på mer politisk konst än så.

Trots att det kokar i världen och Sverige så handlar det om egna berättelser, det är få som blickar ut mot den stora världen. De som söker sig hit är medelklass, kanske är det en förklaring, säger konsthallschefen och juryordföranden Mårten Castenfors.

"Bra måleri"

De politiska kommentarerna får stå tillbaka för den mer inåtriktade konsten, reflektioner över jaget. Men om samhällsfrågorna saknas finns det anledning att titta närmare på måleriet på Vårsalongen i år. Målningarna är inte bara fler till antalet, de håller också en högre kvalitet, framhåller Mårten Castenfors:

Måleriet har mer stuns i år. Merparten av dem som antas har någon form av konstnärlig utbildning och jag tycker att det syns att vi har en bra grundutbildning i Sverige. Målningarna sitter fint i färg och form, säger han under en rundvandring.

Verken har precis hittat sin plats inför fredagens vernissage.

I år har vi bra grafik också, det var många år sedan det var så mycket. Det gör mig jäkligt glad att se att grafiken lever. Några är välbekanta från förr, men några är nya också.

Få från förorterna

Vårsalongen hör till Liljevalchs populäraste utställningar, med över 60 000 besökare varje år. Över 2 000 konstnärer från hela landet sökte till årets salong, 152 av dem antogs. Många är redan mer eller mindre etablerade konstnärer, i år finns till exempel en konstprofessor med bland de antagna. Storstäderna och landsorten är väl representerade; det juryn saknar är bidrag från förorterna. Konstkollektivet Förorten i centrum är ett välkommet undantag med sin färgstarka triptyk "Ung identitet", målad under ledning av Saadia Hussain.

Det är svårt att få in förorten till Liljevalchs, skulle vi lyckas få in fler kids från förorten skulle jag bli väldigt glad, säger Mårten Castenfors.

Mer läsning

Annons