Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om jobb för förskollärare

Annons

Förskollärare och lastbilsmekaniker är några som lätt får jobb framöver, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Och den brukar träffa rätt, visar TT:s genomgång.

Datautbildade, ingenjörer inom gruvindustrin, och kockar med gott renommé går också en ljus framtid till mötes. Svårare blir det för vaktmästare, barnskötare, vårdbiträden och städare. Där kommer det att finnas ett överskott av arbetskraft, enligt Arbetsförmedlingen.

TT har gått igenom gamla prognoser för "framtidsyrken" 2014 och jämfört med hur det faktiskt ser ut i dag. Och Arbetsförmedlingens prognos visar sig vara mycket pricksäker.

Men jag tror inte att vi ska förvänta oss att genom ett trollspöslag kunna rita om kartan än på lite längre sikt. Studieintresse och utbildningsvolymer är inte så himla föränderligt. Jag tror att vi på marginalen kan påverka flödena genom de här prognoserna, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Även fackförbundet SACO och Statistiska Centralbyrån (SCB) är skickliga prognosmakare på området. Det är bara ett fåtal yrken där förutsägelserna kan sägas ha slagit fel ut. Exempelvis trodde Arbetsförmedlingen 2008 att kontorssekreterare skulle ha en bra arbetsmarknad nu och de närmaste åren framöver. Men så har det inte blivit. Tvärtom är det i dag mycket hård konkurrens om sekreterarjobben.

Bagare och konditor var yrkesgrupper som Arbetsförmedlingen trodde skulle få det tufft, men i stället ser det i dag mycket ljust ut för dem på arbetsmarknaden.

SACO:s prognos slog bland annat fel när det gäller lärare inom grund- och gymnasieskolan, som man trodde skulle få en tuff arbetsmarknad. Visserligen varierar konkurrensen inom olika ämnesområden men generellt är det liten konkurrens om lärarjobben.

Kultur, media, samhällvetenskap samt i viss mån även beteendevetenskap är områden där det fortsätter att utbildas stora volymer trots att det redan är hård eller mycket hård konkurrens om jobben.

Samtidigt konstaterar Håkan Gustavsson att arbetslösheten är väldigt låg bland dem som har genomgått eftergymnasiala studier. Däremot arbetar inte alla med det som de har utbildat sig till.

För dig som funderar på vilken utbildning du ska välja kan det vara bra att veta att yrkesområden där Arbetsförmedlingen ser en brist på arbetskraft på fem till tio års sikt bland annat är tekniska yrken, läkare och specialister inom sjukvården, flera läraryrken och arbeten inom byggsektorn.

Mer läsning

Annons