Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott nytt valår till er alla!

Så har vi hunnit en vecka in i det nya året.

Jag har alltid tyckt om känslan när ett nytt år ligger framför mig som ett oskrivet blad. Ett gyllene tillfälle att liksom börja om och ta tag i det som behöver göras och förhoppningsvis lyckas lite bättre än året innan. Det är också en tid för att reflektera över året som gått och vad som blev bra och vad som behöver bli bättre.

Det här årsskiftet känns det lite extra spännande för 2018 är inget vanligt år vilket som helst, utan det är valår.

Det är 244 dagar kvar tills det är dags för alla röstberättigade i Sverige att avge sina röster och bestämma vilken riktning de vill att utvecklingen i vårt samhälle ska ta.

De senaste åren har vi gjort mycket för att vända utvecklingen i Sverige. Vi har lämnat borgarnas politik bakom oss, och därmed alla ofinansierade skattesänkningar som mest kom de rikaste till del.

Det är ordning och reda i ekonomin och vi har sett till att det överskott som finns används för att stärka vårt gemensamma samhällsbygge. Nu höjs barnbidraget, pensionärerna får sänkt skatt, polisen får mer resurser och stora satsningar görs på sjukvård och skola. Faktum är att vi antagit den starkaste välfärdsbudgeten sedan 60-talet, samtidigt som vi kan betala av på statsskulden. Det är många steg i rätt riktning mot ett samhälle som håller ihop.

Som alla vet så finns det fortfarande stora utmaningar kvar. Sjukvården och skolan behöver fortsätta att stärkas, integrationen av våra nya svenskar måste fungera bättre och brottsligheten måste bekämpas. Vi måste se till att stad och landsbygd inte blir varandras konkurrenter, utan varandras möjligheter.

Det är när vi håller ihop, både som enskilda människor och som land, som vi lyckas allra bäst. För mig är det oerhört viktigt att den som (för tillfället) är svagast och behöver samhällets stöd, har en dräglig tillvaro. Det mår alla bra av.

Om 244 dagar hoppas jag att många känner att de vill stödja den riktningen, för det vi åstadkommit så här långt räcker inte. Vi behöver göra mer. Sjukförsäkringen behöver fungera bättre, likväl som LSS. Vi behöver fortsätta att stärka sjukvård och skola, och vi behöver arbeta hårdare för ett hållbart arbetsliv som inte bränner ut människor.

Mot vår idé om det gemensamma samhällsbygget där vi tar ansvar och har omsorg om varandra, står borgarnas och sverigedemokraternas politik, med fortsatta skattesänkningar, lagstiftning om lägre löner och hårdare tag mot den som hamnat i svårigheter på grund av sjukdom eller arbetslöshet. För mig är valet självklart och enkelt. Det är när vi håller ihop och har omsorg om varandra som vi blir som bäst!

Om 244 dagar, den nionde september, bestämmer du vilken väg du vill välja.

Kristina Nilsson är socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland