Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Göran Skytte berättade om sin väg till kristen tro

Intresset var stort när Göran Skytte, journalist, filmare och författare var föreläsare vid kontraktsdagen i Ramsele på söndagen. Så stort att föreläsningen flyttades till kyrkan i stället för att hållas på Faxen, men på bekostnad av ljudet.

I nära två timmar berättade Skytte om sitt liv och vad som fick honom att gå tillbaka till kyrkan som han lämnat 23 år tidigare. Hans engagemang i samhällsfrågor i TV och radio med efterföljande kändisskap har inte bara varit en framgångssaga.

- Inom mig fanns en annan Göran med låg självkänsla och med stora sår inombords. Sår som växer så att de till slut spricker. Jag hamnade på psykakuten och fick hjälp. Men jag började också gå i kyrkan. Satt längst bak i mörkret i en av de minsta kyrkorna i Malmö och bad Gud om hjälp att göra ett bra program.

Bland åhörarna var det många som mindes programmet Skytte som gick i början på 90-talet.

Redan som barn hade Göran Skytte många frågor om kyrkan. Hans mamma sjöng i kyrkokören och han följde med till gudstjänsterna. Som de flesta i hans ålder började skoldagen med morgonandakt och på schemat fanns ämnet kristendom.

Men som 22-åring lämnade han kyrkan. Han var revolutionär, stod på barrikaderna och "levde loppan" i Europa. Fick Stora journalistpriset och gjorde uppmärksammade TV-program.

Frågorna fanns kvar och efter den personliga krisen i slutet av 1980-talet gick han tillbaka till kyrkan.

De många frågorna blev så småningom en bok tillsammans med prästen Bo Brander, Ett år med Jesus.


Läs mer i måndagens TÅ.GAJE BLIXT