Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör uppror mot egna partiet – lämnar landstinget i protest: "Det är en markering"

Socialdemokraten Marie Eriksson lämnar uppdraget som ersättare i landstingsfullmäktige och postnämnden.
– Jag tycker inte att sossarna i länet för en politik utifrån den värdegrund vi har och står för, säger hon.

Protesterna mot landstingsstyrelsen duggar tätt från politikerna i Sollefteå. Under fredagen meddelade Malvina Falk-Hamberg (S), kommunfullmäktiges förste vice ordförande att hon inte tänker rösta på det egna partiet i kommande landstingsval. Samma besked lämnade förra landstingsrådet Ewa Söderberg tidigare.

Läs också: Ännu en sosse träder fram – tänker inte rösta på egna partiet: "Tar inte våra åsikter på allvar"

Nu väljer ännu en folkvald att kritisera landstingsledningen.

Socialdemokraten Marie Eriksson, ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i landstingsfullmäktige lämnar sitt uppdrag i landstinget.

– Vi ersättare kan påverka väldigt lite eftersom vi blir kallade när exempelvis den 13:e inte kan, men för mig är det här en markering, säger hon.

Marie Eriksson menar att hon är besviken på den politik som förs, och att nedrustningen av Sollefteå sjukhus är ett slag mot den socialdemokratiska politiken.

– Jag tycker inte att sossarna i länet för en politik utifrån den värdegrund vi har o står för. Jag har varit med sedan jag var 14 år, för den värdegrund med solidaritet och rättvisa som socialdemokratin står för, med att man ska tänka på välfärden och att hela Sverige ska leva, säger hon och fortsätter:

– Den politiken förs inte i landstinget idag. Jag kan inte vara kvar, för jag kommer inte att rösta på Socialdemokraterna i nästa landstingsval, säger Marie Eriksson.

Hon menar att otryggheten växer bland de boende i Sollefteå, och att nedrustningen av Sollefteå sjukhus kommer innebära att det blir ännu värre.

– Det handlar om 800 arbetstillfällen, för det är en avveckling, där inget kommer bli kvar till slut. Alla vet hur det gick med Härnösand, och det är löjligt att de inte förstår hur vi kan vara besvikna. Det är patetiskt. Man vill kunna föda sina barn och vara trygg i inlandet, säger Marie Eriksson.

Hon menar också att beskeden om Sollefteå sjukhus strider mot de vallöften man gett.

– Vi har haft ett vallöfte och lovade tre fullvärdiga sjukhus, då ska man inte dribbla med orden om vad det innebär för att lura folket. Det kan man inte göra, säger Marie Eriksson.

- Jag känner inte igen mig i det som händer idag. Nu slår det mot kvinnorna också när förlossningen rycks ifrån, trots att vi står för en jämställdhet politik och där man ska ge till de fattigare kommunerna. Nu rycker man ifrån allt, säger hon.

Hon säger också att de styrande politikerna inte lyssnar, och att de inte vågar stå till svars för det man lovat.

– Erik Lövgren och Ewa back har bjudits in flera gånger, men de kommer inte ens för att föra en dialog. Är man en folkvald politiker ska man stå för de beslut man tar, även om de är obekväma, säger Marie Eriksson.

Här näst kommer Marie Eriksson delta i förtroenderådet för att fortsätta diskussionen och göra sin röst hörd, men hon hoppas att de styrande politikerna får ett uppvaknande.

– Något måste det inse nu. Det är inte vår socialdemokratiska politik som förs i länet. Man måste leva som man lär, annars måste man lämna sin plats till förfogande, säger hon.

Läs också, S-ordförande Sonidsson om kritiken: "Olyckligt att man inte kan se helheten i länet"