Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör "The look" i rockabillyversion

Tyska The Baseballs gör succé med rockabillyversioner av heta poplåtar. Ingen slipper undan - utom technogruppen Scooter.

Från pophits på 2000-talet till rock'n'roll på 50-talet, komplett med stämsång och rakbladsvassa brylkrämsfrisyrer. Den första låt de testade konceptet på var Rihannas "Umbrella". Sedan har The Baseballs använt sin musikaliska tidsmaskin på låtar av artister som Katy Perry, Pussycat Dolls, Leona Lewis och Usher.

Fast det funkar inte med alla låtar. Känner du till Scooter - unts-unts-bandet? Vi provade med deras låt "Hyper hyper", men det var så lite melodi och ännu mindre text i den att det bara funkade i 30 sekunder, säger Digger från The Baseballs.

Stack ut

Digger, Basti och Sam, som alla undviker sina efternamn i artistsammanhang, träffades 2007 i en gigantisk replokal i Berlin. Med sina rockabillykläder och noggrant stajlade frisyrer stack de ut bland alla hårdrockare. Alla tre hade de haft Elvis Presley som husgud när de var små.

Det tog lång tid innan vi kom överens om ett bandnamn. Vi visste bara att vi måste ha ett The med i namnet. Den andra biten var svårare, vi försökte med The Burners, The Hot Rods och The Tasters, men det lät för mycket rockabilly - och vi ville inte låta som ett typiskt rockabillyband, säger Digger.

Genreavgränsningen är knivig. Här lanseras bandet som rockabilly, men själva föredrar de att beskriva musiken de framför som rock'n'roll.

Det är verkligen överraskande att så många fortfarande gillar rock'n'roll och och tycker att det är coolt. Det har verkligen varit ett bra år för oss, säger Basti.

Etta på albumlistan

I Tyskland blev The Baseballs årets mest framgångsrika nykomlingar 2009 och i Sverige har bandet i dagarna gått upp på albumlistans förstaplats med plattan "Strike!". Men alla älskar inte Digger, Basti och Sam.

På rockabillyscenen i Tyskland finns det folk som inte gillar att vi blivit kända. De ser rockabilly som en subkultur och gillar inte när det blir mainstream. Men vi vill göra rock'n'roll som de gjorde på 50-talet och det var mainstream - så vi bryr oss inte, säger Basti.