Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör svenskarna starkare igen!

Annons

I mitten av 70-talet ställde Ronald Ragan upp i presidentvalet i USA. Hans slogan var ”Let´s make Amerika great again”.

Han påstod i sin kampanj att folk fuskade med socialbidrag, därför behövde man reformera bidragssystemet och införa skattelättnader för dem som jobbar.

Reagan sa: ”I Chicago ger de pengar till en kvinna som fått socialbidrag under 80 namn, 30 adresser och 15 telefonnummer.”

Det känns som att både Reagans slogan och påståenden går i repris ungefär som många amerikanska billiga dokusåpor gör.

1980 vann Reagan och genomförde dessa skattereformer. Redan under hans tid som president och ända fram till i dag har klyftorna i USA växt kraftigt.

Om man tittar på ackumulerad realinkomstökning från Reagantiden till i dag ser man att den rikaste procenten av befolkningen har fått ökningar på 200 procent. Den rikaste tiondelen amerikaner har samtidigt fått en inkomstökning på runt 100 procent – medan resten av befolkningen fått en ackumulerad realinkomstökning på nästan noll procent över 30 år!

Hur har inkomstfördelningen sett ut i Sverige?

Mycket bättre faktiskt. I alla fall fram till 2005, då inkomstklyftorna började öka även här.

Under Reinfeldts tid ökade den kraftigt. Den rikaste procenten av befolkningen har sedan dess fått en 50-procentig ökning – medan övriga 90 procent av befolkningen fått nöja sig med drygt 20 procent.

Men det är också intressant att titta på hur många i Sverige som lever under svåra ekonomiska förhållanden. Då ska man förstås inte jämföra med exempelvis den afrikanska kontinenten som en del borgare försökte komma undan med under sina år vid makten.

Man får istället titta på hur många som lever på under 60 procent av medianinkomsten i landet, kommunen eller länet.

I Sverige är det ungefär 15 procent av befolkningen som lever under denna gräns. För Västernorrlands län motsvarade det 2016 en årsinkomst på 158 808 kronor (3142 kronor under genomsnittet för Sverige som helhet).

Stora inkomstklyftor har aldrig lett till något progressivt i ett samhälle, inte om man vill ta tillvara hela befolkningens potential.

Nu har regeringen lagt fram en budget som man från borgerligt håll beskriver som ”Allt åt alla”

2018 kommer vi att investera fyrtio miljarder av reformutrymmet för att amortera på statsskulden och lika mycket på investeringar vi som samhälle för i varandra. Vi kommer att sänka den orättvisa pensionärskatten för 75 procent av pensionärerna. Vi investerar i högre barn- och studiebidrag, underhållstöd, studiemedel, tak i sjukförsäkringen med mera.

Där återfinns majoriteten av dem med inkomster under de där 60 procenten av medianinkomsten. Där finns klyftan vi måste bekämpa innan folk har tappat tilltron på att samhället ser på dem som lika mycket värda som alla andra.

Därför skapar vi möjligheter för människor att på egen hand och med egen kraft ta sig vidare i livet. Nästa år finansierar staten 410000 utbildningsplatser för vuxna för att kunna få ny kunskap, för att kunna skapa sig en bättre framtid och därmed förbättra Sveriges konkurrenskraft.

En sossebudget utgår aldrig ifrån ambitionen att göra Sverige stort igen. De utgår ifrån solidaritet, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet.

Det gör oss starka och på köpet får vi ett starkt och robust Sverige!