Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör nya rätter av julbordets rester

Annons

På julafton snålas sällan på varken korv, skinka eller lutfisk. Det brukar synas i kylskåpet även dagen efter.

Men släng inte den överblivna maten. Gör nya rätter av resterna i stället.

För stjärnkocken och krögaren Leif Mannerström är det tradition att ta tillvara på maten som blir över efter julaftons julbord.

Vi köper alltid en stor skinka och det som blir över gör vi till exempel en skinksallad av, eller pyttipanna. Sen kan man strimla skinkan i grönkålssoppa, även skinkspadet går åt till det. Det blir jättegott, säger Mannerström.

Det är inte ovanligt att suget efter julmat tryter framåt mellandagarna. Men i stället för att köpa nya ingredienser kan den överblivna julmaten bli grund för helt nya kreationer på tallriken.

Blir det lutfisk över kan man till exempel göra en lutfiskgratäng. Man använder den vita såsen, har lite god lagrad ost på och så in i ugnen och så gör man en liten låda på det, säger Leif Mannerström.

Enligt Mannerström, som tycker att julmaten ska räcka i högst en eller två dagar, är det viktigt att planera inköpen.

Med rätt mängd behöver dessutom inte maten slängas.

Man behöver inte köpa på sig sådär väldigt mycket mat. Köp bara det godaste du vet så blir det hur bra som helst.

Mer läsning

Annons