Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gör Härnösand till swingerskommun"

Härnösand kan bli landets första ”swingerskommun”. Det föreslås i ett medborgarförslag till kommunen.
– Ett jättespännande förslag, säger Tomas Q Frejarö (MP), biträdande kommunalråd.

Det var i december förra året som Tidningen Ångermanland gjorde ett större reportage om swingers, vilket rör sig om partnerbyte mellan samtyckande par.

Efter förra valet sade den nya kommunledningen att kommunen skulle bli en ”solidarisk ekokommun”. Därför föreslås nu i ett medborgarförslag att Härnösand i stället ska bli en ”solidarisk swingerskommun”.

– Jag antar gärna utmaningen att svinga i ordförandeklubban. Hbtq och bastufrågor hör ju till mina fokusområden, säger Tomas Q Frejarö.

I förslaget står det att Härnösand länge har brottats med vikande befolkningssiffror och minskad handel. Till det ska läggas utflyttningen av Mittuniversitetet och flera statliga myndigheter.

”När jag läste Tidningen Ångermanlands reportage om swingersklubben i Härnösand föddes idén om att just det kunde vara något som kunde sätta Härnösand på kartan. Vad kan vara mer solidariskt och ekologiskt än mänsklig närhet och sexualitet mellan samtyckande vuxna? skriver förslagsställaren, som vill vara anonym.

I medborgarförslaget nämns Norrköping som ett exempel på när swingerskulturen har blivit ett starkt bidrag till turismen i kommunen. Där arrangerades i fjol Sveriges största swingersfest med över 300 deltagare.

”Man skulle också kunna jobba vidare med en slogan som skulle kunna vara: ’Härnösand – staden som det swinger om’. Möjligheterna är obegränsade och det är bara fantasin som sätter gränserna”, skriver förslagsställaren.

– Åtminstone bör kommunstyrelsen få en ordentlig dragning. Även om det här verkar vara populärt i Härnösand kan vi inte utgå från att alla ledamöter har personlig erfarenhet, säger Tomas Q Frejarö.