Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Google brottas med Kinaförfattare

Den kinesiska bestsellerförfattarinnan Mian Mian för nu en kamp mot Google om rätten till sina böcker.

Mian Mian har gjort sig internationellt känd för sina saftiga berättelser från undre världen.

På tisdagen stämde hon som första kines den amerikanska internetjätten för dess planer att göra hennes verk åtkomligt på nätet.

Den 39-åriga författarinnan hävdar att Google kränkt copyrightregler genom att scanna ner hennes tredje roman Acid Lovers utan tillstånd. Hon kräver 61 000 yuan (64 000 kronor) i skadestånd.

Hennes advokat Sun Jingwei säger till AFP att jurister från båda parter på tisdagen lämnade in handlingar i fallet till en domstol i Peking.

Mian Mian slog igenom år 2000 med romanen Candy, som handlar om horor, gangstrar och artister i den ekonomiskt superheta staden Shenzhen i södra Kina, nära Hongkong.

Hennes böcker har översatts till många språk men är mestadels förbjudna i Kina, fast tillgängliga på svarta marknaden.

Enligt Kinas copyrightsällskap har tiotusentals böcker av hundratals kinesiska författare inkorporerats i Google Books. Föreningen förhandlar nu med Google för att lösa återstående copyrightkonflikter. Hittills har den kinesiska parten avvisat alla bud.

Även i USA, Frankrike, Tyskland och andra länder har Googles digitala biblioteksplaner mött kraftiga protester.

Förra året nådde dock nätgiganten en uppgörelse i USA som innebar att Google ska betala 125 miljoner dollar (900 miljoner kronor) för böckerna.

I december förbjöd en fransk domstol Google att digitalisera franska verk utan förlagens tillstånd och tilldömde den franska parten 300 000 euro (3 miljoner kronor) i skadestånd.