Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goldman Sachs överraskar positivt

Terminskontrakten för både Goldman Sachs-aktien och för de ledande börsindexen på Wall Street steg inför torsdagens handel i New York sedan den amerikanska finanskoncernen Goldman Sachs redovisat bokslut.

Goldman Sachs fortsätter trycka pengar. Omsättningen låg i linje med förväntningarna, men vinsten var en explosion, säger Walter Todd, portföljförvaltare på Greenwood Capital Associates.

Han tror den överraskande starka vinsten har att göra med att Goldman Sachs under kvartalet tagit tillbaka pengar från sina kompensationsavsättningar i stället för att fylla på.

Goldman Sachs, som förvaltade tillgångar för 849 miljarder dollar vid senaste årsskiftet, redovisade inför kurslyften en nettovinst på 4,95 miljarder dollar, 8:20 dollar per aktie, för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal, avslutat i november 2009.

Analytiker hade enligt en prognossammanställning från Reuters i snitt räknat med en vinst per aktie på 5:20 dollar, men det var oklart om detta vinstmått var beräknat precis som det nettoresultat Goldman Sachs redovisade.

Fjärde kvartalet räkenskapsåret före gjorde Goldman Sachs en nettoförlust på 2,12 miljarder dollar, 4:97 dollar per aktie.

Nettoomsättningen under kvartalet var 9,6 miljarder dollar, varav 1,6 miljarder dollar från investmentbank-verksamheten.

I bokslutet redogör Goldman Sachs även för hur banken minskat sina avsättningar för bonusutbetalningar sedan under slutet av 2009, från tidigare 16,7 miljarder till knappt 16,2 miljarder dollar.