Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gökboet på kvinnligt vis

/

Holaelever gör Gökboet ur kvinnligt perspektiv. På fredagskvällen spelar de sin version av den filmatiserade romanen om en komplicerad tillvaro på ett mentalsjukhus i Oregon.

Annons

I filmen gör Jack Nicholson det oförglömliga porträttet av den svårtyglade patienten Randle McMurphy. I show- och musikallinjens uppsättning på Hola folkhögskola heter huvudrollsinnehavaren Rita McMurphy och spelas av Julia Blom.

– Jag försöker att inte göra henne så arg, utan visa på en mjukare sida.

Magnus Engquist, kursansvarig och teaterlärare som regisserat pjäsen, har frångått originalmanuset och låtit manliga rollfigurer spelas av kvinnor och tvärtom. Undantaget är den hårdföra Syster Rateheds som spelas av Malva Lardén.

– Vi kom över en bra bearbetning där förändringen redan var gjord. Det passade oss bra eftersom det är nio tjejer och två killar som går den här utbildningen, säger Magnus Engquist.

Utbildningen har funnits i sex år och det är första gången man ger sig på att uppföra en pjäs i full längd.

– Då blir det helt andra krav på att fokusera under en längre tid. Ambitionen är att för varje år klättra ett trappsteg, så att det blir en utmaning för både elever och lärare, berättar Magnus Engquist.

Efter att studerat och diskuterat tre olika manus tillsammans med eleverna bestämde sig Magnus Engquist till slut för Gökboet. I december började repetitionerna av tvåtimmarsföreställningen.

– Lite skrämmande att ge sig på ett så stort och känt verk, men det är inte en imitation av filmen eller boken. Vi har tagit en del egna vägar. Så måste det ju bli när en 19-årig tjej gestaltar en roll i stället för en 55-årig gubbe.

Det är spännande vecka som väntar för show- och musikallinjen. På torsdag och fredag nästa vecka ger man en musikalkonsert på Hola respektive Babelsberg i Kramfors. Varje elev får då sjunga två låtar var.

Mer läsning

Annons