Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godisjätten Candyking till börsen

Annons

Den riskkapitalägda godistillverkaren Candyking har ansökt om notering på Stockholmsbörsen.

Enligt Dagens Industri beror bolagets stora förluster de senaste åren på att det försökt undvika att betala bolagsskatt.

Priset för aktierna i bolaget förväntas bli mellan 27 och 32 kronor per aktie. Erbjudandet omfattar i första hand högst 18 518 517 aktier. Det totala värdet av erbjudandet uppgår till cirka 500 miljoner kronor, enligt ett meddelande från bolaget.

Huvudskälet är att vi vill satsa på framtida expansion och behöver de finansiella musklerna för att göra det. Vi har också blivit ganska stora ute i Europa och behöver vara ett genomlyst och börsnoterat företag. Det hjälper oss både i kunddialoger och leverantörsdialoger och det blir lättare för oss att rekrytera, säger vd David von Laskowski.

Nu ska det svenska lösgodiset ut i ännu fler europeiska länder, enligt von Laskowski.

Syftet med börsintroduktionen är också att minska bolagets skuldsättning och lösa bolagets aktieägarlån, skriver Candyking. Utöver återbetalningen av lån för att minska skuldsättningen ska pengarna användas i den allmänna verksamheten.

Samtidigt beskriver Dagens Industri hur godisjätten sedan riskkapitalisterna tog över bolaget agerat för att undvika bolagsskatt. DI har granskat årsredovisningarna de senaste åren och kommit fram till att bakom bolagets höga förlusterna ligger till stora delar rent bokföringsmässiga operationer som lett till att Candyking kunnat minimera sin bolagsskatt.

Ägarna Accent och EQT har tillsammans lånat ut 670 miljoner kronor till Candyking har bolagets räntekostnader skjutit i höjden vilket dragit ned det beskattningsbara resultatet, skriver DI.

TT: Dagens Industri skriver att lånen från nuvarande ägare använts för att undvika bolagsskatt. Vad är din kommentar till det?

Det är en ägarfråga. I samband med att bolaget förvärvades i en privat miljö, eller en privat equitymiljö 2008, så var det här ungefär det sätt man brukade agera. Det var den typen av finansiell struktur man hade. Jag kom in först 2011 så tankarna bakom den här strukturen vågar jag inte säga så mycket om.

Men i samband med noteringen blir det en helt ren balansräkning, säger vd. Alla aktieägarlån och liknande tas bort och ersätts med banklån och eget kapital.

Det blir en normal, publik betalstruktur i bolaget, säger von Laskowski.

Första handelsdag väntas bli den 12 december under kortnamnet Candy. Detta enligt det prospekt som offentliggjordes på fredagsmorgonen. Anmälningsperioden för allmänheten som vill teckna sig för att köpa aktier väntas pågå 2-10 december.

Nya aktieägarna kommer att erbjudas drygt 18,5 miljoner aktier motsvarande 49 procent av det totala antalet aktier i bolaget.

Totalt värderas Candy Kings aktier enligt prospektet till en miljard kronor.

I dag står flera bolag på kö till börsen, bland andra badrumstillverkaren Sanitec och fastighetsbolaget Hemfosa.

Mer läsning

Annons