Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM: Saab får en månads frist

Annons

GM:s styrelse uppger efter tisdagens styrelsemöte att bolaget har intressenter som vill ta över Saab. Spekulanterna ska utvärderas fram till slutet december, säger man i ett pressmeddelande.

Når man ingen lösning till årsskiftet ser det mörkt ut för Saab. Om inte, kommer vi att inleda en ordnad nedtrappning av Saabs globala verksamhet då, står det i pressmeddelandet.

GM:s styrelse i Detroit hänvisar till tystnadsklausuler och kommer inte att avslöja något om affärskontakterna, enligt samma meddelande.

Hos Saab drog man en lättnadens suck när beskedet från GM:s styrelse kom.

Det här var det bästa beslutet man kunde tänka sig, sade en märkbart lättad Jan Åke Jonsson, vd för Saab, strax innan han skulle i väg mot flygplatsen för att åka hem från Detroit och "påbörja arbetet".

Enligt uppgift handlar det om tre-fyra spekulanter, både de som tidigare visat intresse och någon nytillkommen. De som tidigare nämnts är kinesiska BAIC, som var tänkta som delägare i Koenigsegg Group och amerikanska finansgruppen Renco Group samt investeringsbolaget Merbanco. De senare två var tillsammans med Koenigsegg Group de som var kvar längst i urvalsprocessen i somras.

Styrelsen anser att de intressenter som finns är så seriösa att de måste undersökas, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning. Vi vet vilka intressenterna är, men har inga kommentarer, säger Jöran Hägglund, statssekreterare i näringsdepartementet.