Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM: Saab får en månads frist

Annons

GM:s styrelse uppger efter tisdagens styrelsemöte att bolaget har intressenter som vill ta över Saab. Spekulanterna ska utvärderas fram till slutet december, säger man i ett pressmeddelande.

Når man ingen lösning till årsskiftet ser det mörkt ut för Saab. Om inte, kommer vi att inleda en ordnad nedtrappning av Saabs globala verksamhet då, står det i pressmeddelandet.

GM:s styrelse i Detroit hänvisar till tystnadsklausuler och kommer inte att avslöja något om affärskontakterna, enligt samma meddelande.

GM har flera gånger sagt att de inte kommer att kommentera innehållet i den budgivningsprocess som annonserats kring Saab.

Hos Saab drog man en lättnadens suck när beskedet från GM:s styrelse kom.

Det här var det bästa beslutet man kunde tänka sig, sade en märkbart lättad Jan Åke Jonsson, vd för Saab, strax innan han skulle i väg mot flygplatsen för att åka hem från Detroit och "påbörja arbetet".

Enligt uppgift handlar det om tre-fyra spekulanter, både de som tidigare visat intresse och någon nytillkommen. De som tidigare nämnts är kinesiska BAIC, som var tänkta som delägare i Koenigsegg Group och amerikanska finansgruppen Renco Group samt investeringsbolaget Merbanco. De senare två var tillsammans med Koenigsegg Group de som var kvar längst i urvalsprocessen i somras.

Näringsminister Maud Olofsson (C) och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) välkomnar tisdagens besked från GM.

Vi tycker naturligtvis att det är bra att vi har lyckats övertyga GM om att de ska pröva de intressenter som nu finns och att vi har vunnit en del tid. Vi hoppas naturligtvis att det ska leda till ett bra slutresultat, säger Olofsson till TT.

Maud Olofsson vill inte kommentera vilka eller hur många intressenter som finns, men säger att det har förekommit en del kontakter.

En månad är kort tid, men man ska komma ihåg att flera av de här har varit intressenter sedan en lång tid tillbaka så de vet ju vad det är för ett bolag som är till salu.

Universitetslektor Mikael Wickelgren, som forskar om fordonsindustrin vid högskolan i Skövde, ansåg att beskedet från GM:s styrelse var det mest förväntade.

Jag hade blivit ytterst förvånad om det hade kommit ett definitivt beslut om nedläggning med tanke på att det är så kort tid sedan Koenigsegg drog sig ur, säger han till TT.

Mikael Wickelgren tror att Saabchefens och regeringsdelegationens möte med GM-ledningen i Detroit hade betydelse för utgången.

Det går inte att utesluta att det spelade en roll för styrelsens beslut. Deras närvaro demonstrerade ett seriöst ansvarstagande som jag inte tror är betydelselöst, säger han.