Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM:s vd Fritz Henderson avgår

General Motors vd Fritz Henderson avgår efter bara åtta månader på posten. Men en svensk regeringsrepresentant ser inte turbulensen i den amerikanska biljättens ledning som ett problem i arbetet med att hitta en Saab-köpare utan snarare som en fördel.

Beslutet att Henderson skulle avgå fattades på tisdagen av GM:s styrelse. Bolagets styrelseordförande Ed Whitacre tar över vd-posten tillfälligt.

Fritz har gjort ett utmärkt jobb i en tid av förändringar, men vi är alla överens om att det är bäst att han lämnar företaget, sade Ed Whitacre vid en presskonferens.

Whitacre lämnade sedan presskonferensen utan att svara på några frågor.

Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, tror inte att turbulensen i GM:s ledning i sig är ett problem i arbetet med att hitta en Saab-köpare, eftersom det leds av en särskild grupp.

TT: Leds specialgruppen av en person som även sitter i GM:s styrelse?

Nej, det är en separat, operativ grupp.

Hägglund ser det snarast som en fördel att GM nu letar efter en ny vd, och därmed fortsätter arbetet med att förnya bolaget.

Om de vill satsa på miljövänliga bilar och nya tekniska lösningar så borde GM behöva det kunnande som finns bland annat hos Saab.

På tisdagen gavs ingen förklaring från GM:s sida till varför Henderson får sluta, annat än att det är bäst för bolaget just nu.

Under presskonferensen ställdes frågan hur GM ska kunna leta efter en ny vd samtidigt som man letar efter köpare till Saab.

Vi kan nog hantera det. Vi har klarat av en global kris och konkursförfarande, så vi ska nog klara detta också, svarade GM:s informationsdirektör Chris Preuss.

Fritz Henderson tog över som vd för General Motors i slutet av mars i år när biljätten höll på att gå i konkurs och tvingades få massivt stöd från USA:s regering. Henderson ersatte Rick Wagoner, som tvingades bort av president Barack Obamas regering.