Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM letar aktivt efter nya ägare

GM letar aktivt efter nya ägare till Saab, avslöjar Saabs vd Jan Åke Jonsson, direkt efter sitt och de svenska regeringsrepresentanternas möte på GM:s huvudkontor i Detroit.

Absolut, absolut! Vi blev alla tagna på sängen när Koenigsegg hoppade av i förra veckan. Men såväl jag som regeringen och GM jobbar väldigt hårt för att hitta ett alternativ, en snabb lösning.

Jonsson vill inte kommentera vad han tror att GM:s styrelse kommer att fatta för beslut, men han är säker på att ett beslut kommer under tisdagen.

Nu har vi säkerställt att alla har samma information, att alla fakta finns på bordet. Sedan får vi se vilket förslag GM:s styrelse lägger fram, säger han till TT:s utsända i Detroit.

Hoppet är inte ute för Saab, precis som det inte var ute förra veckan, säger Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet, till TT:s utsända.

Han var nöjd med själva mötet med GM:s styrelse, men ville inte avslöja om han var mer eller mindre optimistisk efter mötet än innan.

Vi har haft bra samtal. Det var en väldigt bra stämning. Nu får vi se hur långt det räcker. Det är GM som äger Saab, och det är GM som äger processen.

Hägglund beskrev GM:s styrelseledamöter som "lyhörda".

Vi har noga beskrivit vad vi har den svenska verktygslådan, säger han och syftar främst på lånegarantier och offentligt finansierade program för fordonsforskning som finns i Sverige. Vi jobbar intensivt för att hitta en lösning. Men vad GM:s styrelse anser får ni fråga dem om.

Hägglund berättade att det kommer att bli "en mängd olika möten med olika intressenter" i USA. Han ville dock inte avslöja vilka dessa intressenter är.

Tids nog får vi anledning att kommentera detta. Det jag säger i dag är att hoppet inte är ute.

Inte heller Saabs vd Jan Åke Jonsson vill kommentera vilka han träffar i Detroit, eller ens om han gör det tillsammans med regeringsrepresentanterna.

Hans ambition, oavsett eventuell köpare, är dock att försöka behålla biltillverkningen i Trollhättan.

Vår affärsplan bygger på att koncentrera all tillverkning till Sverige. Vi jobbar väldigt hårt för att hitta en lösning.

Ingen från GM fanns tillgänglig för en kommentar. Bolagets styrelsemöte ska ha påbörjats i måndags kväll, lokal tid.