Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM lägger ned Saab

General Motors påbörjar nu nedläggningen av Saab Automobile. Enligt GM kan försäljningen inte avslutas.

Det är väldigt dystert. Ett mycket tråkigt besked för alla anställda och det kommer vid sämsta tänkbara tillfälle, säger näringsminister Maud Olofsson (C) till TT.

Olofsson har kallat till ett möte med berörda myndigheter och representanter för fack och företag på måndag, i Trollhättan, för att gå igenom läget. Men lika lite nu som tidigare är det aktuellt att regeringen och staten skulle gå in i Saab, enligt näringsministern.

Vi har inte det kunnandet och inte pengarna, säger Olofsson. Jag är den förste att beklaga att GM inte ville fullfölja affären, säger hon.

Vid en presskonferens konstaterade John Smith, vice styrelseordförande i General Motors, att GM nu skulle avveckla Saab "under ordnade former". Han beklagade att Saab-jobben inte kunde räddas.

Vi kommer att arbeta med de anställda, och med den svenska regeringen och vi ska vara så ansvarsfulla som vi kan vara. Det kommer att tillkomma fler detaljer senare, sade Smith.

Han konstaterade att GM insett på fredagsförmiddagen att Saab inte kunde räddas - och därför fanns det ingen anledning att vänta till nyår med ett beslut som man tidigare lovat.

Ibland fungerar det helt enkelt inte.

GM uppgav att 3 400 jobb direkt berörs av nedläggningen. Enligt en studie som Tillväxtverket tidigare har gjort kan så många som 8 000 jobb i Västra Götaland försvinna. Förutom de anställda vid Saab drabbas även underleverantörer och en lång rad andra jobb i regionen av nedläggningen. Främst handlar det om underleverantörsjobb.

Det viktigaste nu är att ta hand om de anställda och framtiden, hur man ska ta tillvara kunnandet och vad vi kan bygga för nytt utav det, säger näringsminister Maud Olofsson till TT.

Det möte som regeringen och Olofsson bjuder in till på måndag ska bland annat bringa klarhet i om det behövs mer insatser än vad som redan presenterats i form av extra resurser till Arbetsförmedlingen och Almi.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson anser att det är ett stort misslyckande för regeringens och Maud Olofssons politik att GM bestämt sig för att lägga ned Saab.

"När det fanns en möjlighet att medverka till att få fram en långsiktig ägare, så valde man att ligga lågt och inte göra någonting. När Olofsson till sist engagerade sig var det för sent", säger Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly vill dock inte recensera regeringens agerande i Saabfrågan:

Det är inte läge för det. Nu handlar det om att förhindra en katastrof i Trollhättan och försöka påverka utvecklingen i västra Sverige.

Ohly tycker att staten ska vara beredd att ställa upp med kapital i olika projekt som andra kan driva.

Det finns ganska stora möjligheter. Staten är en stark aktör. Men vi kommer inte att gå skadeslösa ur detta. Arbetslösheten kommer att stiga och efterfrågan sjunka, vilket påverkar konjunkturen.