Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GM har fått bud på Saab

GM:s styrelse har fått bud på Saab som ska utvärderas under december, uppger GM i ett pressmeddelande. Då, i slutet av december, kommer styrelsen att avgöra om det går att finna en lämplig lösning för Saab.

"Om inte, kommer vi att inleda en ordnad nedtrappning av Saabs globala affärer då", står det i pressmeddelandet.

GM:s styrelse hänvisar till tystnadsklausuler och kommer inte att avslöja något om affärskontakterna, enligt samma meddelande.

Det här var det bästa beslutet man kunde tänka sig, sade en märkbart lättad Jan Åke Jonsson, vd för Saab, strax innan han skulle i väg mot flygplatsen för att åka hem och "påbörja arbetet".

Statssekreterare Jöran Hägglund, på plats i Detroit, är också nöjd med tidsfristen.

Vi vet vilka intressenterna är, men har inga kommentarer, säger Jöran Hägglund.

Hos Saab i Trollhättan drog man en lättnadens suck när beskedet från GM:s styrelse kom.

Det känns väldigt bra att man ser att vi har potential. Det ligger i allas intresse att hitta en ny ägare, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning, med glädje i rösten.

Hon tolkar styrelsens beslut som att den bedömt att det finns seriösa intressenter.

Enligt uppgift handlar det om 3-4 spekulanter, både de som tidigare visat intresse och någon nytillkommen. De som tidigare nämnts är kinesiska BAIC, som var tänkta som delägare i Koenigsegg Group och amerikanska finansgruppen Renco Group samt investeringsbolaget Merbanco. De två amerikanska var tillsammans med Koenigsegg Group de som var kvar längst i urvalsprocessen i somras.

Om en ny tänkt köpare tar över den affärsplan som Koenigsegg Group hade, där tillverkningen skulle koncentreras till Trollhättan, finns det tid att vinna. Då behöver inte processen med att få ett lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) börja om på nytt.

EIB har beviljat Saab ett lån på drygt fyra miljarder kronor under förutsättning att staten ger garantier och EU-kommissionen godkänner. Pengarna är öronmärkta för att utveckla miljö- och säkerhetsteknik i Sverige.

TT: Vet ni om de eventuella budgivarna tänker sig utveckling och tillverkning i Sverige?

Det kan jag inte kommentera, säger Gunilla Gustavs.