Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glassbilsmelodin = tortyr?

Barnen blir fetare och glassbilsmelodin är rena tortyren.

Det anser Göteborgsprofessorn Bo Sjöberg och kräver ett stopp för försäljning av glass och godis med hjälp av lockmelodier.

I ett brev till konsumentminister Nyamko Sabuni skriver han att försäljning med lockmelodier medför ohälsa och allvarliga störningar för många människor.

Han hävdar bland annat att glassbilens melodier bygger på samma princip som moderna tortyrmetoder.

- Upprepade ljudstörningar används i tortyrsammanhang. Lagstiftningen är föråldrad eftersom den bara bygger på decibeltal. Den bör ses över, säger Bo Sjöberg.

Bo Sjöberg, professor i medicinsk biokemi vid Sahlgrenska akademin, konstaterar att man på senare tid bättre börjat förstå samband mellan olika störningar i samhället och ohälsa, och glassbilen är ett exempel.


Ägnar ni er åt tortyr?


- Nej, definitivt inte, säger Anders Bengtsson, försäljningschef på Hemglass.

- Vi har 15 000 nöjda kunder som handlar hos oss varje dag, och det är mycket annat i samhället som för väsen. Upprepning är inte farligare än mycket annat.

Professor Bo Sjöberg anser också att försäljning av glass och godis med lockmelodier nära hänger samman med barnfetma.

- Barnfetman blir bara värre och värre. Övervikt hos barn är en av de stora folkhälsoriskerna.

I brevet till Nyamko Sabuni efterlyser han en samordning av arbetet med att skärpa konsumentlagstiftningen, framför allt när det gäller reklam och försäljning till barn, och en kommande folkhälsoproposition.

- Man måste gå fram på bred front, och då är ett förbud mot försäljning av glass och godis med hjälp av lockmelodier en av vägarna, säger Bo Sjöberg.

På Hemglass är inställningen att man tvärtom kommer med glädje och förväntan.

- Vår melodi är signalen på ett festligt avbrott, säger Anders Bengtsson.

- När det gäller övervikt och fetma så har vi ett fullt sortiment med allt från lightglass till gräddglass. Alla kunder har en valmöjlighet.GÖRAN SJÖGREN/TT