Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjeyra på Sandö efter positiva beskedet från MSB – "Nu hänger det på politikerna"

Beskedet att MSB:s generaldirektör vill behålla båda räddningsskolorna togs på torsdagsmorgonen emot med glädje på Sandö.
– Det var inte så många som visste det här innan man läste tidningen, säger Leif Fröhlén som är fackordförande för Seco.

Han säger att personligen var det många stenar som föll från hans axlar när beskedet kom om att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vill rädda skolan.

– Nu hänger det på att politikerna också skjuter till de pengar som behövs. Men med tanke på hur omvärlden ser ut i dag och att vi fått mer uppgifter för utbildning och totalförsvar kan jag inte tänka mig annat. Då är 35 miljoner kronor inte så mycket.

Han säger att skolan nu dessutom har ett asylboende där för närnärvarande 160 av 190 platser är belagda. Det boendet behövs och sysselsätter tio personer.

Visst har det funnits och finns en viss oro bland de ungefär 100 anställda på räddningsskolan.

– Men samtidigt är vi vana med ständiga effektiviseringar. När man för några år sedan gick från fyra till två räddningsskolor var det nog inte så många som trodde att Sandö skulle bli kvar.

Han påpekar också att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är förhållandevis ny. Den bildades 2009 genom sammanslagning av tre myndigheter. Därför tar det också en tid att få allt att fungera bra.

Nu gäller det för facken, och andra som vill bevara verksamheten, att arbeta mot politikerna inför beslutet om slutlig budget för MSB, påpekar han.

Likaså att man har kontakter med kommunerna och räddningstjänsterna runt om i landet och lyssnar på vilka behov de har.

– De tre facken som finns på skolan gjorde ju också en egen parallell utredning om framtiden och det tror jag var bra för det här förslaget att behålla båda skolorna.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.