Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked till Ö-viks undersköterskor – får tillbaka titeln och högre lön: "Äntligen"

Dagens glädjebesked till undersköterskorna i Örnsköldsviks äldreomsorg – ni får tillbaka er titel och högre lön. En femhundring extra i snitt. "Äntligen", jublar Ruth Bergström, lokal ordförande i Kommunal.

Undersköterskor är en stor grupp som haft en undanskymd roll inom kommunens omsorg. Ja, de har ju hela tiden funnits, men haft titeln vårdare. Trots att de har en medicinsk utbildning har de i hierarkin rankats som, om ni ursäktar, en outbildad vikare på ett boende.

När och varför benämningen undersköterskor försvann i kommunen är något oklart. Men det skedde troligen i samband med Ädelreformen i början på 1990-talet när kommunerna tog över många uppgifter från landstingen och fick ansvaret för all vård och omsorg av äldre.

Nu ska undersköterskorna få tillbaka sin titel och högre lön. Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Kommunal har centralt kommit överens om en satsning på undersköterskorna, och nu slår det igenom i kommunen.

– Äntligen. Det är på tiden att den här yrkesprofessionen får ett lyft, säger Ruth Bergström och får medhåll av omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S):

– Det är fullt rimligt att undersköterskor premieras och hamnar på en annan lönenivå. Att det finns en karriärstege även inom omsorgen.

Läs också: Undersköterskor kan bli vårdens nästa stafettberoende

Det centrala avtalet, som blev klart i maj, ger varje medlem i kommunal 520 kronor i garanterad löneökning. Därutöver finns en extra pott på 500 kronor per undersköterska. I sammanhanget ska påpekas att de pengarna fördelas individuellt, undersköterskor kan alltså få både mer och mindre än en femhundring. Det lokala avtalet är inte klart.

I Örnsköldsvik finns 1 240 anställda med undersköterskeutbildning som är anslutna till Kommunal. Samtliga kommer att få del av den extra potten.

930 av dem jobbar inom äldreomsorgen och kommer också att få (tillbaka) titeln undersköterska.

De resterande, som jobbar på andra avdelningar inom välfärdsförvaltningen, behåller sina titlar; habiliteringsassistenter, personliga assistenter etcetera.

Siffrorna har tagits fram i en utredning som gjordes inför löneförhandlingarna för att få fram hur många utbildade undersköterskor som de facto finns i den kommunala verksamheten. Det har inte varit känt tidigare.

– Vi har tagit för givet att alla chefer kände till vilka som har undersköterskeutbildning, men så var det inte, säger Ruth Bergström.

Hon ser också det här som ett sätt att höja undersköterskornas status, och att det i en förlängning ska öka intresset för att gå vård- och omsorgsprogrammet som finns på Örnsköldsviks gymnasium.

– Förr fanns det två klasser i varje årskurs på programmet, nu fyller man inte klasserna. Men 23 av 26 som kom in i år hade programmet som förstahandsval och det var positivt, säger Ruth Bergström.

Läs också: Statliga miljoner ska stärka äldreomsorgen i Ö-vik