Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada beskedet – nu vill MSB behålla räddningsskolan på Sandö

Räddningsskolan på Sandö med 100-talet jobb verkar bli räddad.
Det är generaldirektören för MSB, Helena Lindberg, som bestämt att både Revinge och Sandö räddningsskolor är ett måste för verksamheten.
Tidigare har nedläggningshotet vilat tungt över någon av skolorna.

En nedläggning av räddningsskolan hade dessutom varit förödande för den övriga verksamheten på Sandö.

– Det här är absolut ett steg i rätt riktning, säger en glad AnnKristine Elvedal, som är verksamhetschef på Sandö räddningsskola.

Det var hösten 2014 som Allehanda.se avslöjade hotet mot Räddningsskolan på Sandö.

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, hade fått sparkrav och började utreda hur man skulle kunna klara dessa krav.

Det handlade antingen om att lägga ner en av de två kvarvarande räddningskolorna, göra en skola till filial eller lägga ut mer utbildning på regionerna i stället.

Vi skrev också tidigt om utredningen och hur den pekade än till Sandö och än till Revinges fördel.

Men det som hänt är att vi fått en oroligare omvärld med ett mer aggressivt Ryssland och en flyktingkris. Klimatförändringarna spelar också in.

Det har inneburit ökat behov av välutbildade personer som kan arbeta med sådana frågor. Bättre civilt försvar och totalförsvar.

– Därför har vi lyft fram totalförsvarsplaneringen som legat i träda i 20 år, säger AnnKristine Elvedal.

Behovet av att möta allt från klara naturkatastrofer och cyberattacker till flyktingmottagande och civilförvar har ökat, påpekar hon.

– I det budgetförslag som generaldirektören nu lagt fram för åren 2017 till 2019 skriver GD att MSB vill behålla båda enheterna men också att regeringen måste skjuta till mer pengar.

Så här står det i budgetförslaget:

"I ljuset av den återupptagna totalförsvarsplaneringen och de utbildningsbehov som framträder i samband med den bedömer MSB att det finns skäl att skapa förutsättningar för att behålla dagens infrastruktur, inklusive två verksamhetsställen."

Därför begär generaldirektören också 35 miljoner kronor i utökad budget för att klara de nya kraven.

Läs mer om vår fortsatta granskning:

Nedläggning skulle snabbutredas

Slaget mot räddningstjänsten

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.