Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gith Bloms stora intressen – litteratur och musik – varade livet ut

Gith Blom, född Gidlund, har avlidit 83 år gammal. Hon sörjs närmast av sonen Benny och systern Gerd.

Gith var dotter till Axel och Agnes Gidlund i Dombäck, Husum. Där växte hon upp i ett glatt och gästfritt hem tillsammans med sina föräldrar och storasystern Gerd. Ibland bodde en liten pojke från Stockholm – Hans Birger – i familjen. Han blev som en lillebror för dem. Han har sedermera i flera tidningsartiklar berättat om sin lyckliga barndom hos familjen Gidlund i Dombäck.

Agnes och Axel drev café. På den tiden Gith var ung gick ”Riksvägen” genom byn Dombäck alldeles utanför familjen Gidlunds hus. Det fanns tre caféer i byn på 1940-talet men Agnes och Axels var det populäraste. Där var det alltid många ungdomar.

Gith hade redan tidigt många vänner. Några av dem gjorde sällskap med Gith till skolan. Flera av dessa skolkamrater från Giths unga år höll hon kontakt med under resten av sitt liv. Hennes ungdomsvänner har berättat att hon redan tidigt hade ett fenomenalt minne och att hon behöll det livet ut.

Mamma Agnes ville att hennes flickor skulle studera. Gith tog därför realexamen, vilket inte var vanligt bland flickorna i trakten på den tiden. Så småningom började hon arbeta på kontor. Hon gifte sig med Henrik Blom i Piteå, fick ett barn – Benny – och kom att bo kvar i Piteå resten av sitt liv.

Gith var mycket intresserad av litteratur och av musik. Hon hade en stor skivsamling. Hon lyssnade ofta på musik och läste mycket. Under en tid i livet var hon också mycket intresserad av att väva. Hon producerade många vackra dukar, plädar och andra konststycken.

Men nu har vävstolen sedan länge slutat dunka, musiken har tystnat och hennes böcker får någon annan glädja sig åt.

Vi bevarar minnet av Gith ljust i våra sinnen.

K. Renman