Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gisslandrama vid militärhögkvarter

Soldater på vakt utanför Pakistans arméhögkvarter råkade på i dag i strid med beväpnade män som försökte ta sig in. Senare uppgavs att angriparna tagit soldater som gisslan.

De som anföll högkvarteret i Rawalpindi var enligt arméuppgifter talibaner.

Angriparna kom tidigt på morgonen i en skåpbil och var klädda i arméuniformer. Vakthållningen kring det militära högkvarteret i Rawalpindi, nära huvudstaden Islamabad, är mycket kraftig, men angriparna lyckades ändå köra fram till en huvudinfart. Där öppnade de eld och kastade granater.

En 40 minuter lång eldstrid följde. Sammanlagt dödades tio personer: fyra av angriparna och sex soldater.

Därefter påstod sig armén ha kontroll över situationen.

Men två av angriparna undkom - och några timmar efter den inledande striden uppgav armékällor att 10-15 soldater i Pakistans regeringsarmé hölls som gisslan vid arméhögkvarteret i Rawalpindi. Det hette dessutom att det var minst tre personer som iscensatt gisslandramat, med krav på frigivning av fängslade kamrater.

Just nu förbereder krigsmakten en stor offensiv mot talibanerna i nordvästra Pakistan.

Dagen före angreppet dödades 49 människor av en bilbombare i Peshawar, nära gränsen till Afghanistan.

I början av 2009 kom talibanerna inom tio mil från Islamabad. Det orsakade farhågor för att de skulle kunna hota regeringen.

Militären lyckades i somras till slut driva ut de radikala muslimerna från Swatdalen, ett före detta turistområde bara tolv mil från Islamabad.

Rapporter om konflikter inom talibanrörelsen om vem som skulle ta över efter ledaren Baitullah Mehsud, som föll offer för en amerikansk drönarattack den 5 augusti, ökade regimens hopp om att rebellerna försvagats. Men de senaste veckorna har våldet åter ökat.