Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gigantiskt isberg närmare Australien

Australiska myndigheter utfärdade på fredagen en varning om att det gigantiska isberg som drivit bort från Antarktis nu närmar sig nu landets sydvästra kust.

Ismassorna, som omfattar cirka 140 kvadratkilometer, satellitövervakas för närvarande av de meteorologiska myndigheterna i Australien. Bedömningen är att isberget, som går under benämningen B17B, kommer att smälta när det når varmare breddgrader.

Resultatet av nersmältningen kommer enligt experterna bli flera mindre isberg, som i sin tur kan utgöra fara för sjöfarten i området.

Isberget har drivit runt sedan det för flera år sedan lossnade från Antarktis.

Det är fortfarande 1 700 kilometer ifrån oss, det är en lång sträcka. Det är inte riktigt inpå oss än, men det närmar sig stadigt, säger glaciologen Neal Young till nyhetsbyrån AFP.

Sannolikt lossnade isblocket från Antarktis istäcke redan för ett tiotal år sedan, tror forskarna, som spår att det blir fler jätteisberg om den globala uppvärmningen går vidare.