Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gigantisk ljusmanifestation hedrar nyfödda och personal vid Sollefteå BB

5 500 barn har sett dagens ljus på Sollefteå BB under 2000-talet.
Nu ska de och personalen vid Sollefteå BB hedras genom en gigantisk ljusmanifestation på torsdagkväll i stadsparken i Sollefteå.

– Vi har köpt in 5 500 ljus som kommer att tändas i parken under kvällen, berättar Tobias Lindberg, en av initiativtagarna till ljusmanifestationen.

Läs också: BB-beslutet kommer att överklagas: "Ärendet har hanterats oerhört klantigt"

Men det är Maria Eriksson från Långsele som står bakom grundidén med ljusmanifestationen. Hon lanserade idén med att tända ljus vid Sollefteå BB på Facebook i helgen och det fick ett enormt genomslag.

– Det har varit stormigt kring BB och under den tiden fick jag en känsla av att vi borde göra någonting för att hedra personalen som arbetar där. Nu när det för mig oförståeliga beslutet har tagits om att lägga ned BB kände jag att vi måste göra någonting.

– Därför gjorde jag ett inlägg om en ljusmanifestation för att visa hur viktigt BB och deras personal är för Sollefteå sjukhus, berättar Maria.

Maria fick en enorm respons. Inte bara hos befolkningen i Sollefteå med omnejd utan det är många som bor på andra platser i vårt avlånga land som gillat hennes inlägg.

– Jag blir alldeles varm inombords när jag ser vilket enormt engagemang det finns för Sollefteå BB och hela sjukhuset som sådant, fortsätter Maria.

Läs också: V: "Vi försökte stoppa BB-stängningen – det här är starten på en avveckling"

Tobias Lindberg i Sollefteå är en av flera som engagerat sig mycket i sjukhusfrågorna. När han såg inlägget från Maria tog han kontakt med henne omgående.

– Jag tyckte att idén som sådan med att tända ljus var alldeles lysande och föreslog därför att vi skulle göra någonting ännu större av det. Så småningom landade det i att vi beställde 5 500 ljus som ska tändas under kvällen i parken.

5 500 är för att symbolisera att så många har fötts på Sollefteå BB under 2000-talet:

– Samtidigt vill vi också genom ljusmanifestationen stötta all personal som jobbar vid Sollefteå BB.

Vem står bakom finansieringen av så många ljus?

– Vi kommer att han en hink i parken under kvällen där de som vill kan lägga ett bidrag till det här stora inköpet av ljus. Man kan även swischa pengar också och jag vet att under de första timmarna som det här låg ute fick vi in över 3 000 kronor.

– Skulle det bli ett eventuellt överskott skänker vi de pengarna oavkortat till nätverket "Ådalen reser sig".

Arrangörerna betonar också att det är valfritt var man vill tända ett ljus för Sollefteå BB:

– Vi har stadsparken, men kan man inte ta sig dit eller bor någon annanstans i landet kan man välja själv var man vill tända sitt ljus.

Handel Sollefteå har extra kvällsöppet och ljuständning den här kvällen och deras medlemmar har beslutat att skänka tio procent av all försäljning mellan 18.00-20.00 till "Ådalen reser sig".

Det planeras även för en stödmanifestation i Örnsköldsvik.

Läs också: Konsten att spara sig fattig