Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftigt ämne tas bort från Själevadskolan

I sommar ska delar av Själevadskolan PCB–saneras. Något som innebär att skolans fritids- och förskolebarn blir omplacerade till Mycklingskolan.
– De är flyttade av säkerhetsåtgärder, säger Björn Norgren, rektor på Själevadskolan.

PCB är ett miljö- och hälsoskadligt ämne som bland annat påverkar immunförsvaret. Ämnet har använts som mjukgörare i fogmassor, lim samt kitt tidigare och förbjöds 1973. Substansen finns dock fortfarande kvar i vissa byggnader. Själevadskolan är en av dem.

– I fasadfogarna utomhus finns det PCB och det måste vi sanera. Utvändiga fogar på bl.a. skolor där gränsvärdet är över 500 ppm måste saneras i år om man inte fått dispens, förklarar Gunilla Arnebrant, fastighetsförvaltare på kommunen.

Planen i dagsläget är att arbetet ska vara klart innan skolstarten i augusti.

– Vårt mål är att det ska vara färdigt till skolstart. Det är väderberoende och om det regnar mycket kan det bli förskjutet. Om något är kvar när skolan börjar är det endast återfogning, berättar Gunilla Arnebrant.

Om arbetet skulle pågå även efter skolstart kommer Själevadskolan att ta ett beslut då baserat på säkerheten för barnen.

– Vi utgår från att de kommer hinna, men skulle det försenas får vi titta på det då. Vi skulle aldrig ha barnen i en verksamhet som vi bedömer farlig, säger Björn Norgren.